IN SITU: Lifepatch – Het verhaal van Tijger en Leeuw

Insitu heroitem

Event

M HKA, Antwerp

16 September 2017 - 07 January 2018

Lifepatch is een community-based organisatie die in 2011 werd opgericht in Yogyakarta, Indonesië. De leden organiseren interdisciplinaire praktijken waarbij kunst, wetenschap en technologie een dialoog aangaan om zo het gebruik van technologische, natuurlijke en menselijke hulpbronnen in hun regio nuttig te ontwikkelen. Samenwerking en interdisciplinariteit staan centraal in hun werk, zoals dat het geval is bij veel artistieke collectieven in Indonesië.

Hun project voor M HKA, getiteld 'The Tale of Tiger en Lion', concentreert zich op de relaties tussen twee belangrijke figuren van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië: Hans Christoffel en Si Singamangaraja XII. Aan het begin van de 20ste eeuw was de Zwitser Christoffel werkzaam als kapitein in het Koninklijk Nederlands-Indische Legioen, met de opdracht stamkoningen en leiders in Indonesië te vermoorden. Zijn kat-en-muisspel met Si Singamangaraja, de spirituele en politieke leider van het Batak-volk in Sumatra, werd legendarisch, waardoor Si Singamangaraja de status kreeg van nationale held. Si Singamangaraja – de 'Leeuwenkoning' – werd uiteindelijk gedood tijdens zijn guerrillaweerstand tegen Christoffels zogenaamde 'Tijgerlegioen'.

Christoffel reisde overal in Indonesië om wapens en artefacten te verzamelen van de stammen die hij afslachtte. Nadat hij met Adolphina van Rijswijck, dochter van burgemeester Jan van Rijswijck, was getrouwd, vestigde hij zich uiteindelijk in Antwerpen. Later schonk hij zijn collectie aan het Etnografisch Museum in Antwerpen. Voor de tentoonstelling presenteert Lifepatch een belangrijke selectie van deze artefacten, samen met nieuwe kunstwerken over de twee figuren en hun opmerkelijk, onderling verweven verhaal. De expo brengt de concurrerende verhalen aan het licht die aan het werk zijn in de machinerie van macht en kolonialisme.

De tentoonstelling begon met onderzoek in de collectie van Christoffel, nu gehuisvest in het MAS (Museum Aan de Stroom) in Antwerpen. Daarna zette Lifepatch het onderzoek verder in Noord-Sumatra, om andere verhalen te verzamelen die gelinkt zijn aan Si Singamangaraja, Christoffel en de Nederlandse bezetting in de regio. Lifepatch ontdekte dat zulke verhalen nog steeds circuleren onder de bevolking van Noord-Sumatra, hoewel veel van de historische artefacten opgeslagen zijn in musea in het buitenland. Het feit dat mensen deze geschiedenis nog steeds geloofden en verhalen vertelden die er verband mee hielden, ondanks het gebrek aan artefacten, wierp vragen op over de waarheid. Moet de waarheid door objecten worden geverifieerd of is waarheid vergelijkbaar met geloof en heeft het dus geen fysiek bewijs nodig? Is de museumversie betrouwbaarder dan de versie van de mensen in Noord-Sumatra?

 

In The Tale of Tiger en Lion presenteert Lifepatch de bevindingen van zijn onderzoek, waarin historische artefacten, kunstwerken en archiefmateriaal zijn opgenomen, samen met een verhaal dat alle tentoongestelde objecten verbindt, waarbij getracht wordt de complexiteit van deze geschiedenis naar voren te brengen.

Het IN SITU-programma van M HKA biedt middelgrote monografische tentoonstellingen van belangrijke – pas beginnende of mid-career – kunstenaars uit de hele wereld. Het richt zich op opdrachten voor nieuwe werken en belicht experimentele praktijken in M HKA's grootste en meest atypische tentoonstellingsruimte.

Lifepatch wordt gerepresenteerd door M HKA in het kader van Europalia Indonesië.

De tentoonstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met AIR Antwerpen en MAS - Museum aan de Stroom.

Items View all

Media View all

Actors View all