Hüseyin Bahri Alptekin – Democratische Luxe

Alptekin desktopgroot truck 3

Event

M HKA, Antwerpen

16 October 2015 - 31 January 2016

“Ik onderzoek de schoonheid en het vulgaire, en hun onderlinge relatie.”

– Hüseyin Bahri Alptekin

Hüseyin Bahri Alptekin (°1957, Izmir–†2007, Istanbul) was gefascineerd door het verschil tussen de belofte van iets en de (banale) werkelijkheid. Deze belofte kon bestaan in de vorm van de naam van een goedkoop hotel dat de ervaring van een afgelegen plek suggereert, of het imago van een massaproduct dat weinig overtuigend luxe of exotisme simuleert. Alptekin was een kunstenaar die de ingrijpende gevolgen van het mondiale kapitalisme op het alledaagse zag, en de bewegingen van personen en goederen doorheen verschillende geografieën observeerde – in het bijzonder in de periode sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hijzelf was een reiziger, bestudeerde vormen van brutaal kapitalisme op plaatsen die als randgebieden van de westerse moderniteit worden beschouwd. Het zijn de betekenisdragers en restanten van dit alles – de sporen van de ontluikende effecten van mobiliteit, marketing en beeldcirculatie – die Alptekin gebruikte als materiaal voor zijn kunst, als een middel voor het beschouwen van hun betekenis.

De tentoonstelling Democratische luxe was de eerste Europese overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Hüseyin Bahri Alptekin. Sinds het begin van de jaren 90 richtte Alptekin zich op een breed opgezette artistieke productie die zowel fotografie als sculpturen, installaties, neontekst, video's en collages omvat. Een ‘plastische kunst’ die de prozaïsche materiële kwaliteiten weerspiegelt van de 'globale rommel' die de stroom van het transnationale vrijemarktkapitalisme met zich meebracht. Democratische luxe wil ons dichter bij de gedachteprocessen van de kunstenaar en de tentoongestelde werken brengen aan de hand een selectie studies, tekeningen en notities uit het Alptekin-archief.

Democratische luxe werd ontwikkeld in samenwerking met RAMPA Gallery in Istanbul, waarbij de beide presentaties samen een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Alptekin vormden. Democratische luxe werd opgezet in samenwerking met de Estate of Hüseyin Bahri Alptekin. Het Hüseyin Bahri Alptekin-archief wordt beheerd door SALT, Istanbul.

Items View all

Media View all

Actors View all