ARCHIEFPRESENTATIE: Poëzie en protest – Het tijdschrift Lotta Poetica (1971-1975)

Event

08 May 2021 - 29 August 2021

Naar aanleiding van vijftig jaar Lotta Poetica (1971-1975) wijdt het M HKA een archiefpresentatie aan dit neo-avant-gardetijdschrift. Lotta Poetica was een radicaal en polemisch kunstenaarstijdschrift, opgericht door de Italiaanse kunstenaar Sarenco en Belgische dichter Paul De Vree. Het tijdschrift groeide begin jaren zeventig uit tot de internationale nucleus en voorvechter van de sociaalkritische en geëngageerde visuele poëzie: de poesia visiva. De beweging was schatplichtig aan de historische avant-garde en het dadaïsme.

Aan de hand van documentair archiefmateriaal uit het ICC-archief en het nalatenschap Paul De Vree, geeft de presentatie een beknopt overzicht van het internationale netwerk en de veelzijdige activiteiten (groepstentoonstellingen, performances, publicaties en andere uitgaven) van het tijdschrift in de jaren zeventig. Het kunstenaarsblad Lotta Poetica fungeerde als een katalysator van het artistieke experiment in Vlaanderen en daarbuiten.

De presentatie kadert ook in het Paul Van Ostaijen-jaar en honderd jaar Bezette Stad. Naar aanleiding van die viering zal Alain Arias-Misson op uitnodiging van het M HKA een public poem organiseren in de stad op het einde van de presentatie.

Media View all

Ensembles View all