Allan Sekula. Collective Sisyphus

Event

Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

14 June 2017 - 25 September 2017

Allan Sekula. Collective Sisyphus

De eerste individuele tentoonstelling van deze kunstenaar in Spanje. De Fundació gaat het werk van Sekula exposeren, waarin hij enerzijds de impact van de maritieme economie op de beginnende globalisering in de jaren 1990 en anderzijds de nieuwe morele vooronderstellingen, zoals die zijn opgelegd door het neoliberalisme, observeert en analyseert.


Opening en conferentie: dinsdag 13 juni 2017 om 19 uur. Gratis toegang. 

Conferentie: Terug naar de tekentafel. Maritieme onderwerpen en discursieve tegenstromen in de notitieboeken van Allan Sekula, door Sally Stein.

Medecuratoren: Hilde Van Gelder, Anja Isabel Schneider en Carles Guerra. Allan Sekula (Erie, 1951 – Los Angeles, 2013) is een van de belangrijkste figuren uit de moderne fotografie in de tweede helft van de 20e eeuw. Zijn werk focust op het bekritiseren van de banden die fotografie altijd heeft onderhouden met economie, arbeid en de politiek van de representatie. Sinds zijn beginjaren in de jaren 1970 groeide Sekula uit tot een referentie door tekstualiteit op te nemen in fotografie op een manier die tot dan toe werd verloochend in de hedendaagse kunst. Zijn boek Photography Against the Grain: Essays and Photo Works, 1973–1983 (1984), een sleutelwerk in het nieuwe fotografische discours aan het einde van de 20e eeuw, maakte van hem een van de minst orthodoxe fotohistorici. 

Allan Sekula. Collective Sisyphus wordt de eerste individuele tentoonstelling van deze kunstenaar in Spanje. De Fundació Antoni Tàpies gaat twee belangrijke onderdelen van Sekula's werk exposeren, waarin hij enerzijds de impact van de maritieme economie op de beginnende globalisering in de jaren 1990 en anderzijds de nieuwe morele vooronderstellingen, zoals die zijn opgelegd door het neoliberalisme aan het begin van de 21e eeuw, observeert en analyseert binnen een buitengewoon breed geografisch bereik. Fish Story (1989–1995), een klassieker onder de werken die de aanzet gaven tot het bekritiseren van het wereldwijde kapitalisme, en Ship of Fools / The Dockers' Museum (2010–2013), waaraan hij zich de laatste jaren van zijn leven heeft gewijd, verschaffen een nieuw inzicht in fotografie. Activisme, literatuur, de beperkte toegang tot afbeeldingen en het onzekere kunstenaarsbestaan hebben geleid tot een nieuw genre binnen de fotografie, dat we kunnen beschrijven als beeldende essays die het midden houden tussen fotografie, een museum over trivia en sociale literatuur. 

De tentoonstelling is een eerbetoon aan een kunstenaar die nauw verweven is met het postolympische Barcelona, dat hij een boeiende stad vond als casestudy om de nieuwe vormen van onrechtvaardigheid, zoals opgelegd door het neoliberalisme, onder de loep te nemen. Doordat Barcelona aan zee lag, liet Sekula de stad, naast Los Angeles, Athene, Bilbao, Rotterdam, Tokio en andere zeesteden, deel uitmaken van een verhaal over globalisering. 

De tentoonstelling is een gezamenlijke productie van de Fundació Antoni Tàpies, het M HKA in Antwerpen en de KU Leuven, met de genereuze steun van de Allan Sekula Studio, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) en grote bijdragers tot het nalatenschap van Allan Sekula zoals het museum voor schone kunsten in Calais, Frac Bretagne in Rennes en de Galerie Michel Rein in Parijs. 

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all