M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Thinking Visually

©image: M HKA

VISUEEL DENKEN

Het begrip visueel denken was sterk aanwezig in de werken van Anne-Mie Van Kerckhoven, Alevtina Kakhidze en Bia Davou.

Denken kan ook plaatsvinden in visuele registers; complexe ideeën, emoties en situaties kunnen duidelijk en holistisch uitgelegd worden via visuele middelen die oeroude prelinguïstische redeneringen en gesofisticeerde mediageletterdheid met elkaar combineren. De wijdverspreide codering in tekens en symbolen is omvergeworpen door digitale media die de onmiddellijke creatie en uitwisseling van beelden mogelijk maken. Visuele kunst is een resultaat van de mentale capaciteit van visueel denken.

Van Kerckhoven biedt haar diensten aan als een ‘hoofdverpleegster’; ze gelooft dat visuele kunst – als een vorm van denken – een helende rol zou kunnen hebben in een wereld die verankerd is in beelden. Kakhidze ziet tekeningen dan weer als een primaire manier van denken. Hier dienen ze als een achtergrond voor de uittreksels – geselecteerd door het EMST-personeel – van de drie types ‘nieuws’ die ze maakte voor de 6e Biënnale van Moskou (2015), waar ze inging op dagelijks “afgelopen nieuws” (voornamelijk over de oorlog in Oekraïne), “huidig nieuws”, over wat er rond de biënnale gebeurde en “toekomstig nieuws”, een horizon van hoop. Davou vertrekt op een associatieve reis vanuit seriële structuren gebaseerd op wiskundige sequenties die transformeren in zeilen en homerische referenties.

Verberg deze beschrijving

Werken

>Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK, Untitled, 1974-2002.Drawing, mixed media, paper, 38.5 x 47.5 cm .

>Bia Davou, Serial Structures, 1978.Installation, ink, graph paper.

>Bia Davou, Sail - Odyssey, 1982.Sculpture, fabric, thread, 440 x 470 x 157 cm.

>Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK, Nursing Activities, Direct (Verpulveren) [Nursing Activities, Direct (Pulverizing)], 1995-1998.Installation, videoband vhs, hout, metaal, 190,5 x 529 x 75 cm (geheel), 2 x 1 m (platen).

>Alevtina Kakhidze / Алевтина Кахідзе, All Times News / Новини всіх часів, 2015.Installation, mixed media, variable dimensions .