La Lanterne de Lantin

Ensemble

Deze maandelijkse flyer, gelanceerd op 8 maart 1989, was bedoeld als een gedeeld informatiekanaal, met verschillende redacteuren en thema's... hij kan gezien worden als een spin-off van het eerdere 'Het Orgaan' en gaf aanleiding tot een aantal van soortgelijke pamfletten...

Het was min of meer vanaf het begin bedoeld als een tijdschrift met meerdere redacties, met een zeer brede opdracht en een min of meer totale redactionele vrijheid.

 

Hoewel het formaat aanvankelijk in wezen dat van "Het Orgaan" was - een A3 die op een bepaalde manier is gevouwen om zonder envelop te kunnen worden verzonden - nam het in de loop van de tijd verschillende gedaanten aan en kon het verschijnen als een groot werk zoals de "Lanterne de Luxe" gemaakt voor de Documenta IX: een grote zijdespread bewerkt met zwarte, rode en gele textielinkten... of als kleinere edities van meerdere pagina's of zelfs alleen maar gestempelde objecten.

 

Later werd het een belangrijke bron van eigenzinnige informatie uit het Midden- en Verre Oosten toen Jef steeds vaker weg was, dus er zijn nogal wat LdL's met exotische postzegels en kunnen als zodanig worden gezien als een herkenbare suite van mail-art. ..

 

Verschillende (gast-)*redacteuren gebruikten verschillende namen en soms leidden hun producten tot een eigen reeks publicaties onafhankelijk van de LdL... het diende ook om een reeks informatie-flyers te lanceren voor activiteiten van de 'fifty-fifty'-groep over een langere periode...

(*Jef Lambrecht noemt als eerste redacteurs Ariane Tierssoone, Chris Straetling, Guy Rombouts & Monica Droste (AWAWA) Johan Van Geluwe, Robert Montoya, Rolf A. Kleunter, Wout Vercammen e.a.)
 

Items View all

Media View all

Actors View all

Ensembles View all