Chapter 3: Question, 1969–1977, Brussels-Mönchengladbach-New York / Hoofdstuk 3: Vraag / Chapitre 3: Question

2018 james lee byars photo m hka 30

Ensemble

In het begin van de jaren 70 domineert ‘de vraag’ het denken van James Lee Byars. In een brief aan Isi Fiszman schrijft hij: “Als de fundamentele vragen zouden verzameld worden, kan men zich dan een beeld vormen van de hedendaagse problemen van de mensen op aarde?”

Byars start deze zoektocht tijdens zijn eerste tentoonstelling in Wide White Space Gallery door vanuit Antwerpen naar Oxford te reizen om er een Wittgenstein expert te ontmoeten en vragen te verzamelen. Kort daarna is Byars kunstenaar in residentie in het Hudson Institute, een politiek conservatieve Amerikaanse denktank in New York. Omdat reizen naar kennisinstellingen op zoek naar vragen financieel niet haalbaar blijkt, richt Byars zijn eigen World Question Center op dat via telefoon opereert.

In 1969 zet Byars een live-uitzending op in samenwerking met de Belgische Radio en Televisie. Samen met een kring van 30 studenten van de Universiteit van Brussel (waaronder ook Marcel Broodthaers en verzamelaar Hubert Peeters) realiseert hij het World Question Center door gerenommeerde denkers over de hele wereld op te bellen en hun vragen te verzamelen.

Items View all

Actors View all