M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: De positie van kunst en de kunstenaar [The position of art and the artist]

©image: M HKA

Het oeuvre van Jan Vercruysse valt eigenlijk terug te leiden tot één centrale probleemstelling: wat is de positie van de kunst in de wereld, en in het verlengde, die van de kunstenaar? Deze vraag is een reactie op het culturele klimaat waarin Vercruysse opereerde. Hij zag dat commercie in de kunstwereld leidde tot oppervlakkige, speculatieve interpretaties en te snelle consumptie van kunst. Er was geen ruimte voor diepgang en bezinning. Vercruysses sobere, niet-communicatieve kunst kan gezien worden als een antwoord op deze problematiek. Zijn kunst gaat dus over de voorwaarden van het hedendaagse kunstenaarschap. Is zinvolle kunst (nog) mogelijk?

Verberg deze beschrijving

Werken

>Jan Vercruysse, La Feinte [The Sham], 1982.Photography, wood, iron, marbles, 220 x 180 x 130 cm.

>Jan Vercruysse, Kamer (III) [Chamber (III)], 1985.Installation, wood, mirror, neon lamp, 390 x 170 x 250 cm.

>Jan Vercruysse, Atopies (VIII), 1986.Installation, mahogany veneer on wood, steel, 396 x 380 x 30 cm.

>Jan Vercruysse, M (M1), 1992.Sculpture, wood, gypsum, blue glass, white pigment, 54 x 200 x 155 cm.

>Jan Vercruysse, Labyrinth & Pleasure Garden, 1994-2001.Print, ink, paper (rivoli), 12 x (66 x 49 cm).