Wout Vercammen

Photom hkaclinckx web

1938 - 2018

Geboren in Antwerp (BE), werkt in Antwerp (BE).

Wout Vercammen (1938-2018) is een Antwerpse kunstenaar die zijn Belgische nationaliteit  verheft tot readymade. Hij patenteert de nationale driekleur als artistiek concept en gebruikt het opvallende kleurpatroon in veel van zijn grafisch werk.

De jonge kunstenaar volgt een opleiding tot typograaf en ontwikkelt een bijzondere interesse voor de toenmalig turbulente ontwikkelingen zowel binnen de hedendaagse kunst als op het politieke toneel. Begin jaren zestig is hij nauw verbonden met de happenings en ludieke straatoptredens die georkestreerd worden in de Antwerpse binnenstad. Via beeld- en tekstcollages vindt hij gaandeweg zijn eigen uitdrukkingsvorm: hij maakt maatschappijkritische letterschilderijen en action paintings − veelal in olie of acryl op doek − met een zeer directe en vaak humoristische beeldtaal, waarbij subversieve gedachten en cynische understatements hem niet vreemd zijn. Hij voert ook de vierkante meter in als standaardafmeting voor zijn doeken.

Zijn compromisloze houding maakt hem een levende legende in de Antwerpse kunstscène, maar tegelijkertijd een outsider en verschoppeling in de gevestigde wereld van de hedendaagse kunst. Hij krijgt publieke waardering kort voor zijn dood, met drie tentoonstellingen in M HKA in 2015 naar aanleiding van het verschijnen van de monografie door Ronny Van de Velde.

Items View all

Events View all

Ensembles View all