M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tinka Pittoors

° 1977

Geboren in Brasschaat (BE).

Als beeldend kunstenaar beschouwt Tinka Pittoors (°1977) haar ruimtelijke omgeving − de natuur, de wereld om haar heen en bij uitbreiding de hele mensheid − als haar artistieke habitat en onuitputtelijke inspiratiebron.

Ze vertrekt vaak van basistegenstellingen; tussen het innerlijke en het uiterlijke, tussen orde en chaos, tussen kracht en machteloosheid, en ze werkt uitgesproken organisch, vanuit een gevoel van kosmische verbondenheid tussen vorm, materie en inhoud. Soms leidt die verbondenheid zelfs tot versmelting, als wortels die verstrengelen of atomen die elkaar aantrekken en een cluster vormen.

Haar oeuvre is even kleurrijk als bevreemdend, en soms moeilijk te duiden. Achter de schijnbare eenvoud van haar sculpturen en installaties gaat een zorgvuldig geconstrueerd bouwplan schuil dat geïnspireerd is door de utopie van een maakbare wereld. Het lijkt alsof de kunstenares besloten heeft een parallel universum te bouwen met alle voorwerpen en levensvormen uit het dagelijks leven, maar dan getransformeerd tot nieuwe entiteiten. Macht, dominantie, en het principe van het recht van de sterkste worden heel even buiten spel gezet; de kunstenares opteert voor een imaginaire en kleurrijke samenhorigheid die misschien nog het best kan worden samengevat door de contradictie tussen ernstig en gestoord. Waar een herkenbaar materiaal aansluiting lijkt te zoeken bij de werkelijkheid, zorgt de vorm voor verwarring, en vice versa.

Zonder zich af te vragen of haar universum leefbaar of bewoonbaar is, bouwt ze steeds verder aan haar afwijkend Utopia, dat wemelt van levenslust en lef. Het is niet duidelijk of de kunstenares op zoek is naar een betere wereld, in elk geval wel een andere.

Werken

>Tinka Pittoors, Lifestyle Storage, 2014-2017.Mixed Media, 260 x 500 x 450 cm.

>Tinka Pittoors, Migrance, 2018.Installation.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

> Ensemble: Aanwinsten 2017 [Acquisitions 2017].

Geen foto

> Ensemble: Benedenverdieping | Ground Floor.

> Ensemble: Middle Gate.

> Ensemble: MIGRATIE | MIGRATION.

> Ensemble: NUCLEUS.