Thea Gvetadze

Thea gvetadze

° 1971

Werkt in Tblisi (GE), geboren in Riga (LV).

Thea Gvetadze: tussen vreugde en verdriet

De Litouwse Thea Gvetadze (° 1971) wordt geboren in Riga maar werkt als beeldend kunstenares afwisselend vanuit Berlijn en de Georgische hoofdstad Tbilisi. Na haar studie aan de State Academy of Art in Tbilisi, verhuist ze in 1993 naar West-Europa om haar studies voort te zetten, eerst aan de Rietveld Academie in Amsterdam en daarna aan de Düsseldorf Art Academy in Duitsland. Haar artistieke ontwikkeling - en diepgaande exploratie van de West-Europese kunsttradities - valt grotendeels samen met de traumatische sociaal-politieke ontwikkelingen die zich begin jaren ’90 in Litouwen afspelen. Niet alleen het wegvallen van het even doctrinaire als utopische socialisme is daarbij problematisch, maar zeker ook de moeizame transformatie naar een nieuwe politieke realiteit die zich opdringt na het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie. Haar artistieke vorming voltrekt zich aldus met één blik op een verhakkeld en duister verleden, en een andere blik op een bevrijdende maar onduidelijke toekomst. Het resultaat is een oeuvre vol spanning, emotie, symboliek en raadselachtige scenario’s.

 

Van bij aanvang experimenteert de kunstenares met materialen en technieken die afwijken van het gangbare. Ze schildert haar beelden met harde kleuren rechtstreeks op zwart fluweel, ze compileert kleitabletten tot muur vullende mozaïeken, of ze modelleert archaïsche vrouwenfiguren uit hout en keramiek. Het geheel van haar oeuvre is donker en picturaal primitief, maar straalt tegelijk trots en standvastigheid uit. Het zijn verstilde beelden die het verleden hebben overleefd, en nu in een nieuwe aanwezigheid worden geplaatst als object of monument, ontdaan van elk somber sentiment of pessimisme. De realiteit die Gvetadze openbaart is de eenmalige en tegelijk onomkeerbare confrontatie van een menselijk wezen met de meest uiteenlopende dingen: dat kunnen voorwerpen zijn, maar ook andere menselijke wezens of een verhaal dat verteld wordt. De kunstenares vertelt dit verhaal niet, en ze toont ook de ontmoeting niet. Ze toont alleen het beeld - als een filmstill - van de persoon die het overkwam, die het zag gebeuren of het hoorde vertellen. De spanning en de magie die aldus wordt opgeroepen, maakt haar oeuvre raadselachtig maar ook intrigerend. Het zijn levendige en diepzinnige composities die opdoemen uit een kosmische achtergrond.

Alles wat getoond wordt bevindt zich tussen vreugde en verdriet, tussen actueel en vergankelijk. Ze toont het bestaan in onsamenhangende flarden en fragmenten: nostalgisch, poëtisch en documentair. Alles is gebaseerd op informatie, niet als overdracht op zich, maar als verdwaalde cyber-data die verwijzen naar een bestaan van weleer. Zonder maatschappijkritiek of politieke analyse recycleert Gvetadze reminiscenties uit het verleden tot hedendaagse, rijkgekleurde taferelen. Met veel gevoel voor compositie en met een voorliefde voor collage en contrast laat ze invloeden van Klimt, Ernst of Matisse moeiteloos samengaan met symbolen en onzichtbaar geschilderde gezichten uit het Sovjettijdperk.

(HW)

Items View all

Events View all

Ensembles View all