Sven 't Jolle

° 1966

Geboren in Antwerp (BE), leeft in Melbourne (AU).

Sven ’t Jolle wordt in 1966 geboren in Antwerpen, waar hij van 1986 tot 1990 kunst studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Al vanaf de vroege jaren negentig tonen zijn tentoonstellingen een maatschappelijke belangstelling. Zijn huidige concepten vinden hun oorsprong bij een reis die hij in 1997 maakt in het noorden van Frankrijk. De rondreis door Picardië bracht hem naar het dorp Saint Léger. ’t Jolle associeert het dorp onmiddellijk met de Franse schilder Fernand Léger (1881-1955) die, met dank aan de humor van’t Jolle, de status van Heilige kreeg. Tijdens deze zomer kondigt het Belgisch staalbedrijf Forges de Clabecq in Tubize het einde van haar activiteiten aan. Dit leidt tot een golf van demonstraties. ’t Jolle verbindt het Franse dorp, de gelijknamige schilder en de sociaaleconomische gebeurtenissen met de term “tubisme.” Het tubisme, een variant van het kubisme dat Fernand Léger beoefende, leent zijn klank, in de geest van ’t Jolle, aan de sociale gebeurtenis die Tubize en België verstoorde.

De anekdote illustreert hoe Sven ‘t Jolle zijn artistieke reflecties opbouwt. Hij vertrekt vooral vanuit de beeldhouwkunst, maar soms ook vanuit andere media. Hij vernauwt de grens tussen de esthetiek en het sociaal engagement. De kunstenaar is werkzaam in de wereld van de kunst vanuit een open verbondenheid met de verpauperde klasse; al is zijn strijd niet beperkt tot het verdedigen van realiteit, de zeepbel van de kunst vormt voor hem geen afsluiting. Het doel is om zowel bij de kunstenaar als de toeschouwer een reflectie over de sociale, politieke en economische situatie op gang te brengen. Binnen dit kader dwingt ' t Jolle zijn werk tot zelfreflectie en toetst hij de mogelijkheid van een subversieve kunst die pleit voor de werkende klasse bij een economisch bevoorrecht kunstpubliek. De bevraging wordt zelf het onderwerp van het werk.

Na verschillende tentoonstellingen in Vlaanderen en Brussel in de late jaren 1990 exposeert Sven ’t Jolle in Frankrijk en Duitsland. Hij reist regelmatig naar de landen van het Midden-Oosten en leeft en werkt vandaag in Melbourne, Australië.

Items View all

Events View all

Ensembles View all