Susana Pilar Delahante Matienzo

° 1984

Geboren in Havana (CU).

De Cubaanse kunstenares Susana Pilar Delahante Matienzo (°1984) woont en werkt afwisselend in Havana, waar ze afstudeert aan de Escuela de Artes Plásticas San Alejandro en de Universidad de las Artes, en in Karlsruhe in Duitsland, waar ze in 2013 een postuniversitaire opleiding volgt aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung.

De kern van haar oeuvre draait om de sociale obstakels en psychologische bedreigingen waar individuen − meestal vrouwen − mee te maken krijgen wanneer ze zich op onbekend en dus onveilig terrein bevinden − al dan niet gedwongen. Voor de verbeelding daarvan put ze uit het visuele referentiekader van de Santeria, de afro-Cubaanse traditie. Ze werkt voornamelijk met fotografie en video-installaties om krachtige, storend visuele beelden te produceren die zich steeds op de rand van de morele aanvaardbaarheid bevinden. Haar onverschrokken benadering van bedreigende situaties maakt haar werk, waarin ze vaak zelf als slachtoffer aanwezig is, bijzonder intrigerend.

De kunstenares schrikt er niet voor terug om haar eigen lichaam beproevingen op te leggen. Zo besluit ze zich in 2007 te laten bevruchten door een anonieme donor om de cyclus van leven en dood − die intrinsiek vervat zit in elke zaadcel − te ervaren als een wetenschappelijk artistiek proces. Na 48 dagen eindigt het gebeuren − dat ze Het schandaal van het Reële noemt − met een spontane abortus. Het project resulteert in een documentair ensemble dat alle wetenschappelijke feiten, foto’s en onderzoeken bevat omtrent een persoonlijk traumatisch verlopen experiment.

Voor de kunstenares in Susana Pilar Delahante Matienzo is geen enkel onderwerp taboe. Ze kijkt de obstakels van het leven staalhard aan en maakt er beklijvende beelden van.

Items View all

Events View all

Ensembles View all