Nikolay Karabinovych

° 1988

Based in Antwerp (BE), geboren in Odesa (UA).

Nikolay Karabinovych (1988, Odessa) woont en werkt in Brussel en Kiev. De kunstenaar werkt in verschillende media, waaronder video, geluid, tekst en performance. In 2019-2020 studeert Karabinovych aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. In 2017 was hij assistent-curator van de 5de Biënnale van Odessa en in 2020 ontving hij de PinchukArtCentre First Special Prize voor zijn werk Even Further. Zijn werk was te zien in het M HKA in Antwerpen, het PinchukArtCentre Kyiv, het Jewish Museum and Tolerance Center in Moscow, en het Museum of Modern Art in Odessa.

In zijn praktijk verkent Karabinovych zijn Joodse, Griekse en Oekraïense wortels en daarmee de dramatische sociale geschiedenissen van Oost-Europa, waarbij hij het collectieve en persoonlijke geheugen benadert via analytische, conceptuele of interventionistische tactieken. Muziek speelt daarin een belangrijke rol. 

Met zijn werk Dead Pool Won’t Ripple (2019) bracht Karabinovych het verhaal van de eigenaar van een nachtclub en activist uit de LHBTI-gemeenschap in Odessa die in 2014 naar het front trok om zich te wapenen tegen de eerste Russische inval. Hij keerde niet meer terug. In 2022 organiseert Karabinovych samen met de Antwerpse galerie TICK TACK een filmprogramma en fundraiser ‘Ukrainian for Beginners’ met videowerken uit de jaren negentig tot nu van kunstenaars die op dit moment schuilen, op de vlucht zijn of ergens veilig onderdak hebben gevonden.

Items View all

Events View all

Ensembles View all