M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Нікіта Кадан / Nikita Kadan

Nikitakadan

° 1982

Leeft in Kyiv (UA), geboren in Kyiv (UA).

Nikita Kadan (°1982) is een Oekraïens beeldend kunstenaar die in zijn geboortestad Kiev door de hectische politieke werkelijkheid geconfronteerd wordt met de onvermijdelijkheid van een maatschappelijk-politieke perspectief als kunstenaar. Hij verbindt een bijzondere picturale capaciteit met reflecties over de bewogen en vooral gewelddadige geschiedenis van zijn volk, zijn land, en bij uitbreiding de hele voormalige Sovjet-Unie.

Kadan, die monumentale schilderkunst studeert aan de National Academy of Fine Art in Kiev, werkt graag grensoverschrijdend en interdisciplinair. Hij tekent, schildert en maakt installaties − vaak in samenwerking met architecten, mensenrechtenactivisten en sociologen, initieel met de kunstenaarsgroep R.E.P. − altijd met zijn blik op de duistere kant van het verleden en de omgang daarmee in het heden. Hoewel er vaak geen spatje bloed te bespeuren valt, brengt hij diverse vormen van onderdrukking, foltering en andere uitwassen van misplaats patriottisme haarscherp in beeld. Telkens bevraagt hij de mate waarin gebeurtenissen, in al hun complexiteit, zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Om de gruwel uit het verleden weer te geven baseert de kunstenaar zich niet alleen op historische afbeeldingen, medische handboeken en foto’s − die hij vaak integreert in installaties, overschildert of herschildert −, hij put ook uit beelden uit de dagelijks realiteit. Daardoor krijgt zijn vraagstelling een brede maatschappelijke betekenis. Ondanks deze matschappelijk-politieke drijfveer is Kadan fundamenteel een estheet in de klassieke betekenis van het woord. Uit zijn tekeningen spreekt ook een fascinatie voor menselijke gedaantes op zich, ook als ze worden opgevoerd in de context van verminking, foltering, pijn en sadisme.

Kadan wil aantonen dat de gruwel uit het verleden nog steeds zichtbaar − en voelbaar − aanwezig is in het leven van vandaag. Hij toont niet alleen hoezeer hij zelf worstelt met cultuur, afkomst en patriottisme, maar vooral hoe de nefaste gevolgen van het misbruik ervan nog steeds het leven bepalen.

Werken

Imagine ukraine bozar 02

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Будиночок велетнів / Small House of Giants, 2012.Installation, found object, wood, metal, gypsum, paint, 250 x 250 x 435 cm.

2015 zaalzicht recente aanwinsten 2015 photo m hkac331

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Одержимий може свідчити в суді / The Possessed Can Witness in the Court, 2015.Installation, metal construction with various objects like lightbox, photograph, plants, coal, a take away leaflet etc., 250 x 240 x 70 cm.

88 dsc02428 v2

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Глядачі / The Spectators, 2016.Drawing, charcoal on paper, 5 x (75 x 55 cm).

86 2

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Хроніка / The Chronicle, 2016.Drawing, ink on paper, 18 x (15 x 20 cm)/(20 x 15 cm) .

Nikita kadan %ef%bf%bd the beautiful colonizer

>Нікіта Кадан / Nikita Kadan, Прекрасний колонізатор / The Beautiful Coloniser, 2020.Painting, oil on canvas, 120 x 100 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

A muhka 2

> Tentoonstelling: Imagine Ukraine. 06 May 2022 - 21 August 2022.

Geen foto

> Tentoonstelling: Imagine Ukraine – Small and Big Stories. 06 May 2022 - 19 June 2022.

Plm led imagine ukraine

> Tentoonstelling: Imagine Ukraine – The Artist as a Witness. 05 May 2022 - 21 August 2022.

Smallnikita kadan  the possessed can witness in the court  2015 photo m hkacc %282%29

> Tentoonstelling: Nikita Kadan – The Possessed Can Witness in the Court. 20 January 2018 - 29 April 2018.

Ayman

> Tentoonstelling: Recent acquisitions. 14 August 2015 - 31 January 2016.

Bogolan

> Ensemble: Aanwinsten 2015 [Acquisitions 2015].

Gaisumov

> Ensemble: Aanwinsten 2017 [Acquisitions 2017].

Elsdietvorst stigmata 2018 courtesytheartist

> Ensemble: GEWELD | VIOLENCE.

Geen foto

> Ensemble: IMAGINE UKRAINE - Exhibitions.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Imagine ukraine bozar 03

> Ensemble: Уяви Україну – Маленькі та великі історії / Imagine Ukraine – Small and Big Stories.

Imagine ukraine m hka 16

> Ensemble: Уяви Україну – Мистецтво як критичне ставлення / Imagine Ukraine – Art as a Critical Attitude.

Imagine ukraine europarl 1

> Ensemble: Уяви Україну – Митець як свідок / Imagine Ukraine – The Artist as a Witness.