Нікіта Кадан / Nikita Kadan

Nikitakadan

° 1982

Leeft in Kyiv (UA), geboren in Kyiv (UA).

Nikita Kadan (°1982) is een Oekraïens beeldend kunstenaar die in zijn geboortestad Kiev door de hectische politieke werkelijkheid geconfronteerd wordt met de onvermijdelijkheid van een maatschappelijk-politieke perspectief als kunstenaar. Hij verbindt een bijzondere picturale capaciteit met reflecties over de bewogen en vooral gewelddadige geschiedenis van zijn volk, zijn land, en bij uitbreiding de hele voormalige Sovjet-Unie.

Kadan, die monumentale schilderkunst studeert aan de National Academy of Fine Art in Kiev, werkt graag grensoverschrijdend en interdisciplinair. Hij tekent, schildert en maakt installaties − vaak in samenwerking met architecten, mensenrechtenactivisten en sociologen, initieel met de kunstenaarsgroep R.E.P. − altijd met zijn blik op de duistere kant van het verleden en de omgang daarmee in het heden. Hoewel er vaak geen spatje bloed te bespeuren valt, brengt hij diverse vormen van onderdrukking, foltering en andere uitwassen van misplaats patriottisme haarscherp in beeld. Telkens bevraagt hij de mate waarin gebeurtenissen, in al hun complexiteit, zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Om de gruwel uit het verleden weer te geven baseert de kunstenaar zich niet alleen op historische afbeeldingen, medische handboeken en foto’s − die hij vaak integreert in installaties, overschildert of herschildert −, hij put ook uit beelden uit de dagelijks realiteit. Daardoor krijgt zijn vraagstelling een brede maatschappelijke betekenis. Ondanks deze matschappelijk-politieke drijfveer is Kadan fundamenteel een estheet in de klassieke betekenis van het woord. Uit zijn tekeningen spreekt ook een fascinatie voor menselijke gedaantes op zich, ook als ze worden opgevoerd in de context van verminking, foltering, pijn en sadisme.

Kadan wil aantonen dat de gruwel uit het verleden nog steeds zichtbaar − en voelbaar − aanwezig is in het leven van vandaag. Hij toont niet alleen hoezeer hij zelf worstelt met cultuur, afkomst en patriottisme, maar vooral hoe de nefaste gevolgen van het misbruik ervan nog steeds het leven bepalen.

Items View all

Events View all

Ensembles View all