M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Mary Ellen Solt

1920 - 2007

Overleden in US, geboren in US.

De Amerikaanse schrijfster en dichteres Mary Ellen Solt (1920-2007) maakt in de Verenigde Staten naam als essayist, vertaler, uitgever en docent, maar is bovenal bekend voor haar concrete poëzie waarmee ze vanaf de jaren zestig een artistieke dimensie toevoegt aan de klassieke literatuur.

Haar meest gekende gedichten − vormgegeven als bloemen − worden in 1966 samengebracht in de bundel Flowers in Concrete. Ze geldt als een van de voortrekkers van de concrete en visuele poëzie die dan wereldwijd de aandacht trekt. Haar werk wordt ook tentoongesteld op de Biënnale van Venetië, een duidelijke erkenning van het geschreven woord als visuele kunstvorm. Met haar brede, internationale blik tracht ze auteurs uit verschillende landen en continenten te verenigen, wat resulteert in het boek Concrete Poetry - A World View uit 1968, dat gedichten en manifesto’s bevat die het nieuwe medium van de “materiele poëzie” uitvoerig belichten.

De rode draad doorheen het talige experiment van de concrete poëzie is de literaire betrachting om het ritme van de taal te laten samenvallen met de visuele dimensie van het schrijven en tekenen. Deze nieuwe soort literatuur richt zich niet in de eerste plaats op de inhoud of de boodschap van de auteur, maar op de manier waarop de tekst zich aandient. Het gaat om taal die verrast door de vorm, door de plaatsing van de letters, door weglatingen of herhalingen, en door het inspelen op de opmerkzaamheid van de lezer die geprikkeld wordt om zelf associaties te zien en verbanden te leggen.

Werken

>Mary Ellen Solt, Lobelia, Geranium, Wild Crab, Zinnia, Crab, Beginning or end, Lilac, Forsythia, zig zag, 1966.Poetry, paper, ink.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

> Ensemble: Middle Gate.

> Ensemble: SPIRITUALITEIT | SPIRITUALITY.