M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Léa Lublin

©image: ICC Archive

1929 - 1999

Geboren in Brest (PL), overleden in Paris (FR), leeft in Buenos Aires (AR), leeft in Paris (FR).

De Argentijnse conceptuele kunstenares Léa Lublin maakte deel uit van een contingent Latijns-Amerikaanse cultuurproducenten en intellectuelen die in de jaren zestig en zeventig de politieke instabiliteit van hun respectieve landen inruilden voor de meer stimulerende artistieke en culturele milieus van Europese metropolen als Londen en Parijs. In Parijs kon Lublin zich daarenboven verder verdiepen in de voor haar belangrijke geschiedenis van het surrealisme – de invloed van Marcel Duchamp (die in de periode 1917-1918 zelf even in Buenos Aires had gewoond) is sterk merkbaar in al haar werk. In de loop van de jaren zeventig zakte Lublin af naar Antwerpen om er in het kader van een reeks happenings in het ICC een performance te realiseren rond haar ‘vragenlijst’ Wat is kunst ? – een doek in eenvoudige katoen waarop zevenentwintig vragen staan afgedrukt die op retorische toon naar het wezen en nut van de kunst hengelen. Lublins vragenlijst, die voor het eerst in Antwerpen werd getoond als wikkel rond het Rubensstandbeeld op de Groenplaats, werd opnieuw opgediept voor de tentoonstelling “Dear ICC”, waar zij als pendant functioneerde voor Daniël Dewaeles meer pragmatisch-prozaïsche vraag wat zegt u het ICC?.

Werken

>Léa Lublin, Léa Lublin in het ICC, 1975.Happening.

>Léa Lublin, Lea Lublin 'Parcours 1965 - 1975', 1975.Book, ink, paper, 30 x 21.2 cm, language : Dutch, French, publisher : ICC/Internationaal Cultureel Centrum, Antwerpen.

>Léa Lublin, Wat is kunst? [What is Art?], 1977.Installation, cloth, 198 x 292 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: A NON-U-MENTAL HISTORY OF M HKA – Part 1: Foundation Gordon Matta-Clark. 02 May 2021 - 29 August 2021.

> Tentoonstelling: A NON-U-MENTAL HISTORY OF M HKA – Part 3: Classical Rewind. 22 January 2022 - 23 April 2022.

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Herzele – Beyond words. 03 April 2015 - 03 May 2015.

> Tentoonstelling: LATT: MUHKADEMIE 2013. 27 September 2013 - 05 January 2014.

Geen foto

> Ensemble: Colour and Questions for Antwerp.

> Ensemble: ICC POSTER ARCHIVE.

> Ensemble: NUCLEUS.

> Ensemble: Stichting Gordon Matta-Clark.