M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Juan Muñoz

©image: Fabio Paleari

1953 - 2001

Geboren in Madrid (), overleden in Ibiza ().

“Ik ben een verhalenverteller. Als ik een werk maak, kun je onmiddellijk zien wat het is, het is mij nooit gelukt een abstract werk te maken.” - Juan Muñoz

Sinds het midden van de jaren tachtig begon hij met verschillende, vaak op het eerste gezicht herkenbare elementen in een ruimte te plaatsen. Deze zogeheten installaties bestaan bij Muñoz uit dwergen en andere mensachtige figuren in brons, keramiek of hout, dikwijls gecombineerd met tegelvloeren of andere elementen uit de architectuur zoals zuilen, balustraden, balkons en luiken. Al lijken de objecten die hij gebruikt herkenbaar als vertrouwde en dagelijkse dingen, we merken al snel dat ze een poëtische verandering hebben ondergaan. Het meest bekend zijn de mysterieuze figuren met een halfronde onderzijde die ons doen denken aan tuimelaars. Door het ontbreken van de benen lijken ze ergens op te wachten, in gedachten verzonken. De stilte die daar van uitgaat, is ook terug te vinden in de buiksprekerpoppen, die meermaals opduiken in Muñoz’ installaties. “Ik ben geïnteresseerd in de ongelofelijke eenzaamheid, het gewoon aanwezig zijn zonder pijn of angst. De buiksprekerpop wacht in stilte en kijkt niet naar de toeschouwer. Hij is onverschillig,” zegt Muñoz. Hij arrangeert poppen, dwergen, soldaten, marionetten en dansers op een vloer, een muur of een stellage. Hij relateert elke figuur in zijn houding, materiaal, accessoires en grootte aan zijn plaats, zijn omgeving en aan de andere elementen in zijn installatie. Als toeschouwer treed je het werk binnen en word je dus ongewild een deel van het werk. Het kijken en bekeken worden is hierbij belangrijk. Zijn werken zijn te vergelijken met decors en filmstills; er wordt een verhaal verteld, maar de toeschouwer weet niet wat ervoor of erna gebeurde. Hierdoor moeten we onze fantasie of eigen herinneringen gebruiken om het verhaal verder in te vullen.

Werken

>Juan Muñoz, Conversation Piece with a Stick, 1994.Sculpture, brass, 158 x 90 cm.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Bornem - Gedeelde Ruimte. 03 May 2014 - 25 May 2014.

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Genk - Genkenaren kiezen kunst. 02 July 2014 - 31 August 2014.

> Tentoonstelling: Kiezen voor kunst. Drie tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst tijdens Antwerpen ‘93.. 16 September 2023 - 07 January 2024.

> Tentoonstelling: The collection I – Fall 2002. 31 August 2002 - 10 November 2002.

> Tentoonstelling: The collection II – Winter 2002. 23 November 2002 - 09 February 2003.

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: Figures.

> Ensemble: NUCLEUS.