Johanna Kandl

° 1954

Geboren in Vienna (AT), leeft in Berlin (DE), leeft in Vienna (AT).

Johanna Kandl (°1954) studeerde schilderkunst in Wenen en Belgrado. Kandl, die regelmatig samenwerkt met haar partner Helmut Kandl, trekt vaak op onderzoek naar de uiterste randen van de Europese Unie en de naburige 'anderen'. Ze is één van de eerste kunstenaars in Oostenrijk die in haar werk reageert op de transformaties die volgden op de globalisering na 1989 in Oost- en Zuidoost-Europa.

Kandl werkt met een breed scala aan media, maar haar fotografische en filmische praktijk is meestal gestoeld op haar gevoeligheid als schilder. Deze verbindingen tussen genres en technieken worden zichtbaar in haar grootschalige schilderijen, die lijken op monumentaal uitvergrote stills uit televisiereportages die vaak de barre omstandigheden van het dagelijkse leven in de snel veranderende politieke constellaties van de voormalige Sovjet satellietstaten en elders documenteren.

Kandl combineert de academische traditie van het historieschilderen met de sombere realiteit van de late twintigste en vroege eenentwintigste eeuw zoals ze gereflecteerd wordt door de massamedia. Door contrasten weer te geven, zoals tussen de schrijnende armoede in het voormalige Sovjetblok en de blitse levensstijl van zij die zich makkelijker konden aanpassen aan het Nieuwe Kapitalisme, vraagt ze wie er profiteert van wie, en hoe en waarom? Welke grotere structuren er aan het werk zijn en hoe dit te ontcijferen?

"Gerne denke ich mir Geschichten aus, in denen Dinge einen anderen Verlauf nehmen könnten – oder auch genommen haben könnten….“ – Johanna Kandl, 2012 

Items View all

Events View all

Ensembles View all