M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Inge Godelaine

Annoniem female

° 1964

Geboren in BE.

Inge Godelaine (°1964) is jarenlang werkzaam als zelfstandig filmmaker en is ook werkzaam geweest als medewerker van de Belgische kunstenaar en “beeldenstormer” Jef Geys.

Als filmmaker realiseert ze meerdere reportages en documentaires over de acties van de Kempense kunstenaar, zoals het project “Villa Wintermans” dat hij in 1991 op de Biënnale van São Paulo realiseerde. Het gaat om een van de meest complexe publieke projecten die de kunstenaar ooit opzette om visuele verbindingen te maken tussen kunst en maatschappij. Als onderdeel van dit project bouwde hij middenin de favela’s van de Braziliaanse grootstad een houten replica − op schaal 1/3 − van de Vlaamse modernistische villa van de sigarenfabrikant Wintermans uit Balen, en stelde die ter beschikking van de omwonenden met als doel er een school in onder te brengen. In de drukte van de biënnale blijft deze anachronistische ingreep quasi onopgemerkt, en wanneer Inge Godelaine in 2006 in São Paulo op zoek gaat naar de restanten van de villa, blijkt dat er niets van is overgebleven op een paar vage lokale herinneringen na.

De documentaire is tegelijk de echo van een vergeten artistieke daad als de registratie en een plaatselijke tijdsopname, en ligt daarmee volledig in lijn met het oeuvre van de kunstenaar die eraan ten grondslag ligt.

Werken

Geys  godelaine  villa wintermans  1991 2006  video still2

>Inge Godelaine, Villa Wintermans, 2009.Video, video, fotomontage, 00:50:00.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

2011%20opbouw%20jef%20geys%20photo%20m%20hkaclinckx 6 8

> Tentoonstelling: Martin Douven – Leopoldsburg – Jef Geys. 09 September 2011 - 31 December 2011.

Geen foto

> Ensemble: Benedenverdieping | Ground Floor.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

Tinka pitoors  zonder titel  2018  courtesy to the artist  image m hka

> Ensemble: MIGRATIE | MIGRATION.