M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Henry Joseph Darger

Henry darger

1892 - 1973

Geboren in Chicago ().

Henry Darger werd geboren in Chicago in 1892. Na de dood van zijn moeder werd hij ondergebracht in een katholiek tehuis voor jongens en vervolgens in het Lincoln Asylum for Feeble-Minded Children (een ‘asiel voor zwakzinnige kinderen’) op het platteland van Illinois. Op 17-jarige leeftijd liep hij weg. Darger leidde een eenzaam leven en werkte als conciërge in een ziekenhuis in Chicago van zijn dertiger jaren tot zijn pensioen in 1963. Als vrome katholiek ging hij dagelijks naar de mis. In die periode maakte Darger het werk waar hij tegenwoordig bekend voor staat: zijn magnum opus, doorgaans benoemd als *In the Realms of the Unreal*. Het uitgebreide, complexe verhaal wordt, samen met de meer dan driehonderd fantasierijke tekeningen, beschouwd als een van de origineelste en meest ongewone literaire werken van de 20e eeuw. Pas na de dood van Darger raakte de volle omvang van zijn artistieke productie bekend. Zijn huisbaas, Nathan Lerner, zelf een kunstenaar en uitvinder, ontdekte Dargers kunstwerken nadat de kunstenaar naar een home was gestuurd, net voor zijn levenseinde. Werk van Darger is opgenomen in de permanente collecties van het Museum of Modern Art en het American Folk Art Museum in New York, het Collection de l’Art Brut (Lausanne), het New Orleans Museum of Art, het Art Institute of Chicago, het Museum of Contemporary Art (Chicago), en het Milwaukee Art Museum.

Werken

Geen foto

>Henry Joseph Darger, Crazy House: Further Adventures in Chicago.Book, ink, paper, Dimensions, publisher and ISBN N/A, 8000 p, Language: English.

Geen foto

>Henry Joseph Darger, The Story of the Vivian Girls, in What is known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco-Angelinnian War Storm, Caused by the Child Slave Rebellion.Book, ink, paper, Dimensions, publisher and ISBN N/A, 15145 p, Language: English.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. 07 December 2012 - 21 April 2013.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.