M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Douglas Gordon

Douglas gordon ©image: Talmoryair

° 1966

Leeft in Berlin (DE), leeft in Glasgow (GB), geboren in Glasgow (GB).

Douglas Gordon (°1966) is videokunstenaar en fotograaf. Hij doet ook performances, onderneemt acties en maakt installaties. Kunst moet voor Gordon ‘in het leven staan’: hij maakt geen onderscheid tussen ‘de buitenwereld’ en ‘de kunstwereld’. De boodschap staat centraal en het medium wordt aangepast aan die boodschap. Ook de plaats wordt aangepast; de context bepaalt immers of de ontvanger in staat is de boodschap te begrijpen. Hij maakt daarom niet alleen werken in musea, maar voert zijn projecten net zo goed uit in cafés, op bussen of via post of internet.

Gordon is geïntrigeerd door de manier waarop elk individu op zijn eigen, unieke manier omgaat met vertrouwd beeldmateriaal. Hij onderzoekt hoe geheugen, verbeelding en beelden uit de ons omringende wereld op elkaar inwerken. Hij bewerkt en manipuleert fragmenten die hij zich herinnert in zijn kunstwerken. Op die manier toont hij zijn eigen versie van het beeldmateriaal, opgeslagen in zijn onderbewustzijn. Hij vertrekt van de originele beelden, maar ontwricht hun schijnbare vertrouwdheid door ze te tonen in extreme slow motion of door onverwachte omkeringen en verdubbelingen in te voeren. Elke toeschouwer reageert op zijn beurt op zijn heel eigen, persoonlijke manier op de werken. Die variatie boeit de kunstenaar. Hij omschrijft zijn werken dan ook liever als ‘democratisch’ dan als ‘ambigu’. De toeschouwer beslist zelf wat hij er mee doet.

Werken

Douglas 0003 gordon selfportret  kissing with scopolamine 1994

>Douglas Gordon, Self-Portrait (Kissing with Scopolamine), 1994.Photography, dia projection, variable.

Tentoonstellingen & Ensembles

Middlegate small 006

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Geel – Middle Gate II – The Story of Dymphna. 15 September 2018 - 04 November 2018.

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. 07 June 2013 - 22 September 2013.

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. 31 October 2016 - 05 February 2017.

Tentoonstelling 2017 03 04 m hka hans op de beeck insert coin

> Tentoonstelling: Visite Herentals - Reflections 2. 04 March 2017 - 26 March 2017.

Dimpnakerk %282%29

> Ensemble: Middle Gate.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Killaars fransje2 photo a4a vzw

> Ensemble: SBKM - Stichting Beeldende Kunst Middelburg.

Geen foto

> Ensemble: Screens.

Geen foto

> Ensemble: The Unstable Self.

Liliane vertessen waanzin 2018 courtesy to the artist

> Ensemble: WAANZIN | MADNESS.