Dmitri Aleksandrovich Prigov

1940 - 2007

Geboren in Moscow (RU), overleden in Moscow (RU).

Dmitri Prigov is een bijzonder invloedrijke Russische dichter, schrijver en beeldend kunstenaar, die ook wel 'de vader van het Russisch conceptualisme' wordt genoemd. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de Russische artistieke avant-garde en van het Moskovitische conceptualisme uit de jaren 1970 en 1980.

In de jaren 1970 komt Prigov dicht aanleunen bij de officieuze kunstscène, waarbij hij zijn poëzie verbindt met performances en installaties. Door de combinatie van woorden en visuele acties worden zowel  installaties als performances en videokunst gecreëerd waarbij de grenzen tussen genres opgeheven worden.

In de Sovjet-Unie circuleerde het literaire werk van Prigov als samizdat, in eigen beheer uitgegeven edities die in het geheim werden rondgedeeld. Pas in 1990, tijdens de laatste fase van het communistisch tijdperk, werd in Rusland een officiële verzameling van zijn gedichten gepubliceerd. Zijn geschriften worden ook internationaal gepubliceerd, meestal in literaire tijdschriften voor migrantenliteratuur.

Items View all

Events View all

Ensembles View all