Charline Tyberghein

Tyberghein

° 1993

Leeft in Antwerpen (BE), geboren in Antwerpen (BE).

Charline Tyberghein (°1993, Antwerpen) studeert in 2018 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en wordt in dat jaar meteen uitgeroepen tot beste afstudeerstudente van 14 Europese kunstacademies. Mede hierdoor wordt ze al snel gevraagd voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Het werk van Charline Tyberghein kan worden omgeschreven als absurde interventies in de realiteit; ze zijn speels in hun eenvoud, maar verbergen een doordachte beeldspraak gecombineerd met een vleugje humor en escapisme. De tegendraadse spirit van de Brusselse surrealisten van weleer is nooit ver af. Tyberghein haalt haar inspiratie niet alleen uit hedendaagse sociale media, waar een overvloed aan symbolen en pictogrammen te vinden is, maar ook uit de kunstgeschiedenis en uit boeken rond thema’s zoals: pictogrammen, verkeersborden, de symboliek op grafstenen, vlaggen en wapenschilden.

De schilderijen van Tyberghein worden bevolkt door alledaagse objecten en symbolen die door trompe l’oeil-technieken naar voor springen of in de achtergrond van het doek verdwijnen. Het eindresultaat is iets dat zich tussen het abstracte en het figuratieve bevindt. Tyberghein gaat systematisch te werk met acrylverf en veel tape: De werken met eenvoudige, repetitieve patronen vind ik ook het leukst om te maken. Ik meet alles op voorhand uit, plak het hele ding af met tape en voer het werk uit.

Items View all

Events View all