Анна Звягінцева / Anna Zvyagintseva

Bpkcjrgl 400x400

° 1986

Leeft in Kyiv (UA), geboren in Dnipropetrovsk (UA).

Anna Zvyagintseva (°1986, Dnipropetrovsk) studeerde aan de Nationale Academie voor Schone Kunsten en Architectuur in Kyiv. Ze was finalist van de competitie voor jonge Oekraïense kunstenaars MUHI 2010. In 2011 werd ze als lid van de curatoriëlen groep "Khudrada" mede-oprichtster van ISTM (het ‘Initiatief voor zelfverdediging van werkende kunst’). In 2020 nam ze deel aan het Gaude Polonia-beurzenprogramma van het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed van Polen. Binnen dit kader werkte ze in de Studio van Ruimtelijke Praktijken, aan het mediadepartement van de Kunstacademie in Warschau, Polen.

Momenteel woont en werkt Zvyagintseva in Kyiv. In haar praktijk manifesteert ze vaak amper of niet waarneembare waarneembare aspecten van ons leven, ze toont hun kwetsbaarheid en documenteert zo de ongrijpbaarheid van het dagelijks leven.

Haar werken werden tentoongesteld in o.a. Galeria Labirynt (Lublin, Polen), Galeria Arsenał (Białystok, Polen), het Centrum voor Hedendaagse Kunst Zamek Ujazdowski (Warschau, Polen), MQ - MuseumsQuartier – AzW (Wenen, Oostenrijk), het Letse Centrum voor Hedendaagse kunst (Riga, Letland), het Tobacco 001 Cultureel Centrum (Ljubljana, Slovenië), de Badischer Kunstverein Karlsruhe (Karlsruhe, Duitsland), het Museum voor Hedendaagse Kunst Leipzig (Leipzig, Duitsland) en anderen.

Ze nam deel aan het Oekraïense paviljoen "Hope!" in de 56e Biënnale van Venetië in 2015; aan de Kyiv Biënnale "The school of Kyiv" in 2015 en aan de "The Kyiv International" tentoonstellingen van 2017.

Verder werd ze geselecteerd voor verschillende prijzen. Ze was finaliste voor de Future Generation Art Prize 2018. In 2017 ontving ze de hoofdprijs van het PinchukArtCentre, en in 2015 de speciale prijs en publieksprijs. Ze was ook finalist voor de hoofdprijs van het PinchukArtCentre in 2014 en van de MUHI in 2010.

Items View all

Events View all

Ensembles View all