M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Alfred Kubin

Alfred kubin

1877 - 1959

Leeft in Austria.

Alfred Kubin was een Oostenrijkse tekenaar, illustrator, schilder en schrijver, die ruime bekendheid genoot voor zijn illustraties van schrijvers als Balzac, E.T.A. Hoffmann, Gustav Meyrink en Edgar Allan Poe. In 1902 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de Galerie Cassirer in Berlijn, die goed werd ontvangen door de critici. Naast pentekeningen begon hij in 1905 te experimenteren met een techniek voor gekleurde verf die hij had geleerd van Kolo Moser (werk als Tsar by the Tombs of his Ancestors (1905; München, Lenbachhaus).

In 1906 reisde Kubin naar Parijs om de oude Redon te bezoeken; later dat jaar vestigde hij zich in Zwickledt. Hij bleef boeken illustreren, zoals Die Tatsachen im Falle Waldemar (Berlijn, 1908). Na 1909 werd Kubin lid van de Neue Künstlervereinigung München en stelde hij tentoon met diens opvolger Blaue Reiter in 1911, en droeg hij tekeningen bij aan Der Blaue Reiter in 1912.

Kubin was diep onder de indruk van de Eerste Wereldoorlog. Af en toe behandelde hij de oorlog direct in zijn werk, als in The Mortar, maar gewoonlijk liet het subtieler doorschemeren. Kubins werk werd in de jaren 1930 over het algemeen minder wild, maar behield wel die sterke, suggestieve kracht, als in het donkere Ontmoeting in het Woud (c. 1931–2; München, Lenbachhaus). Een archief aan de Städtische Galerie im Lenbachhaus in München bevat tekeningen, schilderijen en ander materiaal van Kubin. - Christoph Brockhaus, 2009

Werken

Untitled007

>Alfred Kubin, The Other Side, 2000.Book, ink, paper, 19.6 x 12.4 cm, 249 p, language: English, publisher: Dedalus Ltd., ISB: 1 873982 69 0.

Tentoonstellingen & Ensembles

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.