M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

We is OK, 1994

Installatie

Schaerf  0004 eran  we is ok1994 1995 1 ©image: M HKA

Collection: De Vleeshal Collection, Middelburg (The Netherlands) (Inv. no. VH0186).

Aan de basis van de installatie We is OK van Eran Schaerf staat het door de kunstenaar geschreven gedicht Zaun-Town. De tekst is gecomponeerd uit citaten, toespelingen en eigen wendingen; hij laat zich lezen als een gedicht, als een filosofische verhandeling en als een autonoom werk waarin metaforen werkelijkheid geworden zijn. Schaerf verwijst in de tekst onder meer naar politiek filosoof Hannah Arendt, architect Erich Mendelsohn en taalfilosoof Ludwig Wittgenstein. Het gedicht is beschilderd op een 45 meter lang lint van zeil, dat naargelang de grootte van de ruimte in verschillende composities doorheen de zaal uitgerold kan worden. Dit schriftelijke element van de installatie spiegelt Schaerf vervolgens aan een geluidselement. Het zeildoek dat aan het begin van het lint ligt, is bedrukt met allerlei citaten uit popsongs, die ook afgespeeld worden door een geluidsinstallatie. Bovendien wordt de tekst van het gedicht waar het lint stopt omgezet in geluid en vertaald naar het Nederlands in de bijbehorende geluidsopname.

De tegenstelling schrift-geluid, lezen-luisteren die zo ontstaat is typerend voor het werk van Schaerf, dat geregeld berust op het al dan niet opzettelijk tegenover elkaar plaatsen van opposities en de resulterende cognitieve contrastwerking. Schaerf gebruikte in We is OK zijn gedicht niet voor het eerst: het werd tevens gepubliceerd in Schaerfs boek Folding Public Plans (1994). Ook deze recyclerende neiging is karakteristiek voor Schaerfs oeuvre, waarin elementen van oude installaties regelmatig terugkeren in nieuwere werken. Hij biedt eerder gebruikte ideeën een nieuwe context in nieuw werk, om op die manier de oorspronkelijke betekenis te ondermijnen en het publiek bewust te maken van de onvastheid van wat wij de werkelijkheid noemen.

Toevoegen aan je lijst

Media

Schaerf  0004 eran  we is ok1994 1995 1

>installatiezicht

Schaerf  0007 eran  we is ok 1994 1995 4

>detail installatie

>Nederlandse vertaling van het gedicht 'Zaun-Town', gepubliceerd in De Witte Raaf, september 1994

Kunstenaar

Eran schaerf

> Eran Schaerf.

Tentoonstellingen & Ensembles

Killaars  fransje2 photo a4a vzw

> Ensemble: SBKM - Stichting Beeldende Kunst Middelburg.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Relearning Speech.