V1 Barada Jet

V1

Panamarenko

1991

Object, 105 x 250 x 308 cm .
Materials: metal, balsa, felt

Collection: Collection Deweer Gallery, Otegem.

Dit object stelt een houten straalvliegtuig met korte, massieve vleugels voor. Achteraan op de romp heeft Panamarenko een klassier reactiemotor gemonteerd, die lijkt op een Duiste V1.

De romp en de cabine zijn dezelfde als die van de Helikopter Sir George Cayley van 1972, die enkel als tekening en zeefdruk bestaat. Pas in 1991 voert Panamarenko de romp van deze helikopter uit in balsahout en gebruikt die als cabine voor zijn Barada Jet. De door een straalmotor voortgestuwde ‘vliegende bom’ verwijst naar een herinngering uit de kindertijd van het oorlogskind Panamarenko.

"Ik was vier jaar en ik was met mijn moeder op de markt in Deurne op de Lakborslei, vlak bij de kerk. Aan de andere kant stonden huizen en op straat stonden allemaal kraampjes. Ik stond daar te gapen en ineens zag ik zo’n klein vliegtuigske aankomen, heel in de verte boven de straat. Toen viel ineens de motor stil en dat begon naar beneden te duiken , zonder geluid. Gedurende een aantal seconden draaide het om zijn eigen as. Ik zie het nog altijd op ons afkomen terwijl iedereen naar de grond dook. Toen begon die V1 heen en weer te schommelen, en iedere keer als het op en neer ging, knalde er langs achteren een rode steekvlam uit. Ge hoorde dat aankomen, brbrbrrrr ... , en dat maakte een bocht, brbrbrrrr .. . , en dat kwam recht onze richting uit he, dat V1-tje, met vanachter een zwart kruiske erop en aan de staart die rode vlam. En dat bromde als een motcheklet! Dat was iets verschrikkelijks! Want daar zat vijfhonderd kilo zware springstofin, he! Enfin, dat bleef een paar keer schommelen, brbrbrrrr .. . , scheerde vlak naast de kerktoren, brbrbrrr .. . , juist boven de huiskes van het gemeente­bestuur en zo, brbrbrrrr ... , en op het einde, BAF!, in een stukske niemandsland verderop zo'n groot gat in de grond! In heel Deurne alle ruiten kapot! En iedereen die te vroeg was recht­gestaan lag ineens weer op de grond van die knal."

De benaming Barada vindt haar oorsprong in een scene uit de sciencefictionfilm The Day the Earth Stood Still van 1951, geregisseerd door Robert Wise. 

(bron: Hans Willemse en Paul Morrens, in: 'Copyright Panamarenko', 2005)

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all