M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Toute prédication, 1966-2002

Prent, 98 x 98 cm.

Toute pr%c3%a9dication 1966 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0330_12).

Toute prédication est un attantat à la liberté de l’homme. La poésie comme je la conçois, n’est plus la femme de chambre, des princes, prélats, politiciens, partis, ou encore du people. Elle est enfin elle même. (PDV, 1966)

Met zijn audiovisuele poëzie had Paul De Vree een belangrijke stap gezet voor een geleidelijke integratie binnen de evolutie van de moderne dichtkunst. Hij bevond zich op een tweesprong waarvan de ene weg leidde naar de exploratie van het taalmateriaal binnen het auditieve of het sonore, en anderzijds naar de grafische-picturale ruimte. Het gedicht Toute prédication (1966) geldt als het manifest van De Vree’s audiovisuele en concreet-visuele poëzie. Het is geen concreet gedicht in de gebruikelijke zin, maar een verklaring over deze poëzie. Het gedicht is typografisch binnen een ronde schijf uitgewerkt. Hiermee verwees De Vree naar de voor de handliggende, publicatievorm van geluidspoëzie op langspeelplaat. Door het werk echter niet op plaat maar op papier te brengen, wijst hij op de mogelijkheden van de grafische weergave. In de tekst verwerpt hij elke ‘prédication’, elke overbrenging van een boodschap door de poëzie: “toute prédication est un attantat à la liberté de l’homme”.

De poëzie is een voorwerp dat naar geen andere werkelijkheid kan verwijzen dan naar zichzelf: “Ne se referant à rien d’autre qu’à la sensibilité d’être”.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Pdv foto 1975 icc dt 03

> Paul De Vree.

Tentoonstellingen & Ensembles

Toute pr%c3%a9dication 1966

> Ensemble: Audio - Visuele Poëzie [Audio Visual Poetry].