M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Fog In Maine, Boston, 1957

Schilderij, 350 x 350 mm.

Cox jan zt sd photo m hka40 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0491_21).

Deze gouache getiteld The Fog in Maine, Boston (1957) is een voorstudie van het latere schilderij The Fog uit 1960 maar gebaseerd op het eerdere schilderij The Fog in Maine uit 1957. De aanleiding voor  dit werk was  een autorit met vrienden waarbij  er een grote nachtvlinder tegen de voorruit vloog.

In het eerste schilderij van 1957 wordt deze nachtvlinder duidelijk herkenbaar weergegeven, met rechts, net zoals ook in de latere werken, een vogelkop met uitgerekte hals, die boven een mistlaag uitsteekt. In de voorstudie van het latere schilderij heeft Cox deze nachtvlinder tot een visioenbeeld herleid waardoor de eerder neutrale sfeer een meer dramatisch accent heeft gekregen.

Jan Cox zal in zijn artistieke creaties steeds bepaalde thema’s en motieven hernemen en verder ontwikkelen: “Je kunt tien nieuwe ideeën krijgen, waar je niet helemaal aan gedacht had en die een aanleiding vinden in dat waarmee je bezig bent. Hoe meer dat je werkt, je krijgt steeds meer werk. Er is geen einde aan.” (Jan Cox)

Toevoegen aan je lijst

Media

Cox jan zt sd photo m hka40

>Jan Cox, The Fog In Maine, Boston, 1957

Cox3

>Jan Cox, The Fog In Maine, 1957

Kunstenaar

Cox 1962 boston2

> Jan Cox.

Tentoonstellingen & Ensembles

Horsfield

> Ensemble: Aanwinsten 2014 [Acquisitions 2014].