The Fog In Maine, Boston

Cox jan zt sd photo m hka40

Jan Cox

1957

Schilderij, 350 x 350 mm.
Materials: oil on cardboard

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0491_21).

Deze gouache getiteld The Fog in Maine, Boston (1957) is een voorstudie van het latere schilderij The Fog uit 1960 maar gebaseerd op het eerdere schilderij The Fog in Maine uit 1957. De aanleiding voor  dit werk was  een autorit met vrienden waarbij  er een grote nachtvlinder tegen de voorruit vloog.

In het eerste schilderij van 1957 wordt deze nachtvlinder duidelijk herkenbaar weergegeven, met rechts, net zoals ook in de latere werken, een vogelkop met uitgerekte hals, die boven een mistlaag uitsteekt. In de voorstudie van het latere schilderij heeft Cox deze nachtvlinder tot een visioenbeeld herleid waardoor de eerder neutrale sfeer een meer dramatisch accent heeft gekregen.

Jan Cox zal in zijn artistieke creaties steeds bepaalde thema’s en motieven hernemen en verder ontwikkelen: “Je kunt tien nieuwe ideeën krijgen, waar je niet helemaal aan gedacht had en die een aanleiding vinden in dat waarmee je bezig bent. Hoe meer dat je werkt, je krijgt steeds meer werk. Er is geen einde aan.” (Jan Cox)

Media View all

Ensembles View all

Actors View all