M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Rest Energy, 1981

Fotografie, 55 x 68 cm.

Abramovic marina en ulay rest energy 1981 photo m hka Collection M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK5731_M79).

“Standing across from one another in slanted position. Looking each other in the eye. I hold a bow and Ulay holds the string with the arrow pointing directly to my heart. Microphones attached to both hearts recording the increasing number of heart beats.” - Marina Abramović

Deze polaroidfoto van Marina Abramović en Ulay maakt deel uit van een reeks performances die ze samen deden onder de naam Relation Works [1976-1981]. Hun onderlinge relatie, zowel artistiek als amoureus, vormt hierbij het onderzoeksterrein. Fysieke grenzen van uitputting en pijn worden tot het uiterste gedreven. De aanwezigheid van het publiek is hierbij zeer belangrijk. Op de foto zie je hoe het kunstenaarskoppel in de performance tegenover elkaar stond, lichtjes naar achter hellend. Ze kijken elkaar in de ogen. Marina houdt de boog vast en Ulay de pijl en de pees. De pijl is recht op het hart van Marina gericht. Hun respectievelijke gewichten spannen de boog. Eén kleine beweging van Marina of Ulay en het loopt fataal af. Marina geeft zich hier over; als Ulay de pijl lost, zal die haar hart doorboren. De positie van de vrouw lijkt ondergeschikt aan die van de man, hoewel de vrouw toch in het spotlicht staat. Verder valt vooral de vuurrode pijl op in het beperkte kleurgebruik van de foto. Beide kunstenaars zijn geboren op 30 november en hebben dus hetzelfde sterrenbeeld, de boogschutter. Volgens de astrologie betekent dit dat ze elkaar met dezelfde wapens benaderen. Hier smeden ze die echter samen tot één wapen, de pijl en boog. Ze confronteren hun energieën met elkaar en proberen ze aan elkaar te linken. Ze hebben elkaar nodig om hun krachten te meten, maar ze worden nooit één. Deze performance was de kortste die ze ooit hielden [4 minuten en 12 seconden]. Microfoontjes, verbonden met hun hart, registreerden de versnelling van hun hartslag. Naast de polaroidfoto bestaat van deze performance ook een video, waarin je het geluid van hun hartslag kan beluisteren.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Abramovic 0001 marina ulay anima mundi %28bankok%29 1993

> Marina Abramović & Ulay.

Tentoonstellingen & Ensembles

Jurgen addiers m hka 66

> Tentoonstelling: Visite Herentals - Reflections. Kasteel Le Paige, Herentals, 13 October 2012 - 04 November 2012.

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. National Museum of Contemporary Art, Athens (EMST), Athens, 31 October 2016 - 05 February 2017.

Menlibayeva almagul steppen police 2010 photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 05 April 2020.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Interpersonal Space.

Filliou robert breakfasting together if you wish still1

> Ensemble: actie.

Geen foto

> Ensemble: Tension and Tone.

 collection m hka photo m hkacc 5

> Ensemble: NU TE ZIEN.