M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Places (II.8), 2006

Sculptuur, 300 x 285 x 2 cm.

Vercruysse jan places ii.8 2006 photo muhka clinckx ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7588).

Doorheen de reeks Places gebruikt Jan Vercruysse de algemeen herkenbare symbolen van het kaartspel. Deze tekens vormen een soort nieuwe, associatieve beeldtaal, die niettemin onleesbaar lijkt. Het gaat dan ook niet zo zeer om de inhoud op zich, maar om de mogelijkheid tot inhoud die dit ‘alfabet’ biedt. Dit zien we ook in Places (II.8): de vijf stalen platen lijken gearrangeerd volgens een bepaald functioneel patroon, maar bij nadere inspectie sluiten de panelen niet naadloos aaneen en lenen ze zich niet snel voor een inhoudelijke interpretatie. Net als veel van Vercruysses andere werken is Places (II.8) dus geen plaats van communicatie. Het bewaart met zijn ongrijpbare harmonie afstand tot de toeschouwer. Vercruysse plaatst de werken uit de reeks Places tegenover de reeks Tombeaux, waaraan hij tussen 1987 en 1994 werkte. Waar Vercruysse met deze Tombeaux plaatsen creëerde voor herinnering – de Tombeaux waren dus in principe leeg – ziet hij de Places als plaatsen van herinnering: ze slaan iets op, leggen iets vast, hebben een kern en een betekenis.

"Terwijl de Tombeaux-werken 'leeg' waren, per definite vol van het vermogen tot herinneren, heb ik het gevoel dat deze nieuwe werken, Places conclusiever zijn - ze concentreren 'betekenissen', 'dingen die gebeurd zijn', 'stukken leven'. Zij ondersteunen en staan een 'volheid' toe. Het feit dat hun fysieke verschijning en aanwezigheid niet op het eerste gezicht en niet meteen, hun inhoud en betekenis onthullen, is vanzelfsprekend een kwestie van kunst." - Jan Vercruysse

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

89066 a891b517 4ddd 4a57 a3e4 807d8d1ea493 1 273

> Jan Vercruysse.

Tentoonstellingen & Ensembles

Rombouts guy  leegte is vorm zaalzicht photo clinckx 13

> Tentoonstelling: The collection XX: Jubilee. Who's got the Big Picture?. MuHKA, Antwerpen, 29 June 2007 - 18 November 2007.

Installation view photo muhka clinckx 10

> Tentoonstelling: The collection XXII – Fantasy, with intervention by Koen van den Broek. MuHKA, Antwerpen, 21 March 2008 - 21 September 2008.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Vercruysse jan atopies viii 1986 foto a4avzw

> Ensemble: Plaatsen en niet-plaatsen [Places and non-places].

Vercruysse jan la feinte 1982 1989

> Ensemble: JAN VERCRUYSSE ENSEMBLE.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Non - Places.

Gerelateerde werken

Bk7587

>Jan Vercruysse, Places (III.5), 2006.Sculpture, galvanized steel, 130 x 78 x 1.5 cm.