M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Filip Francis

Motorisch-mentale compositie, 1979

Schilderij, 180 x 180 cm.

©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0140).

In zijn zogeheten motorisch-mentale composities gaat Filip Francis na in hoeverre het toeval, in combinatie met andere psychofysische omstandigheden, het tot stand komen van een schilderij en dus ook het resultaat beïnvloedt. De kunstenaar realiseert schilderijen met de linkerhand, met de rechterhand, met de linkervoet, met de mond, in dronken toestand of in een rijdend voertuig. Op deze manier wil hij de toeschouwer doen nadenken over de vraag of een werk waarin het toeval meespeelt, minderwaardig zou zijn in vergelijking met andere werken. 

Deze experimenten passen binnen een ruimer onderzoek dat Filip Francis voert naar de fundamenten van de schilderkunst. De kunstenaar stelt vragen omtrent de basisvoorwaarden voor het schilderen en de mate waarin onze visuele perceptie bepalend is voor wat we zien.

Toevoegen aan je lijst

Media

>Filip Francis, Motorisch-mentale compositie, 1979

>Filip Francis, Motorisch-mentale compositie, 1979 In: EEN NON-U-MENTALE GESCHIEDENIS VAN HET M HKA DEEL 1: Stichting Gordon Matta-Clark – 02.05-29.08.2021

Kunstenaar

Geen foto

Filip Francis.

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: ERCOLA 1968–2018. M HKA, Antwerp, 15 September 2018 - 06 January 2019.

> Tentoonstelling: A NON-U-MENTAL HISTORY OF M HKA – Part 1: Foundation Gordon Matta-Clark. M HKA, Antwerp, 02 May 2021 - 29 August 2021.

> Ensemble: Stichting Gordon Matta-Clark.