M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Manhattan Suicide Addict, 2005

Boek, 23.8 x 17 cm, 255 p, language: French, publisher: Dijon: Les presses du réel, ISBN: 2-84066-115-2.

Artistnovel 079 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/856).

Literaire synopsis

''De kunst die uit mijn doeken groeit, vormt een omgeving, wil een nieuw podium op onze tijd bouwen, en betrekt het publiek, dat lijdt aan dezelfde obsessies als ik.'' Dat schrijft Yayoi Kusama in haar briljante, valse autobiografie Manhattan Suicide Addict, een verslag van de jaren die ze in New York doorbracht in de late jaren 50 en de late jaren 60. Nadat het verlaten van een benauwd familieleven in het naoorlogse Japan ving voor Kusama een periode van verhoogde creativiteit aan. Het stond haar vrij om te maken wat ze wou, maar ze werd geplaagd door de angst voor intimiteit en onbekwaamheid. Haar kunst werd een soort therapie, en ze ging verder in het maken van een uniek oeuvre dat niet alleen parallellen vertoont met Pop Art, Minimal Art en de happenings van de jaren 60, maar die ook overstijgt, en bovendien van grote invloed is op de huidige kunstenaars. De blijvende fascinatie voor Kusama suggereert dat haar obsessies ook wel de onze zijn geweest.

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Kusama2011 a

> Yayoi Kusama.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.