Looking for Headless

Artistnovel 012

Goldin+SennebyKelly Duncan

1999-2013

Boek, 18 x 10.9 cm, 99 p, language: English, publisher: Goldin+Senneby, ISBN: N/A; This project is still under development.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/777).

Literaire synopsis

“In haar roman Headless vertelt de fictieve auteur Kelly Duncan het verhaal van twee kunstenaars – Simon Goldin en Jakob Senneby – die een samenwerking opzetten met de auteur John Barlow. Goldin en Senneby doen een onderzoek naar een offshore-bedrijf op de Bahama’s genaamd Headless Ltd. en Barlow schrijft een documentair-fictief moordmysterie, ook genaamd Headless, gebaseerd op hun bevindingen. De drie hoofdpersonages raken almaar meer verstrikt in de wereld van offshorebusiness, terwijl ze mogelijke banden suggereren tussen Headless Ltd en de het geheime verbond Acéphale (van het Griekse ‘akefalos’, wat ‘zonder hoofd’ betekent). Die gemeenschap werd gesticht door Georges Bataille en zijn vriendenkring verbonden aan de Collège de Sociologie in Parijs in de late jaren 1930.”

- Lisa Rosendahl

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

“Kan de duistere wereld van het offshore-bankieren op de een of andere manier een incarnatie zijn van het geheime verbond van Georges Bataille, Acéphale? Dat bizarre en provocatieve idee is het uitgangspunt van Headless, een project waar Simon Goldin en Jakob Senneby samen aan begonnen in 2007. Het symbool, een man zonder hoofd, is een hommage aan de overname door Acéphale van een befaamde tekening door André Masson met daarop een gruwelijk onthoofde figuur – een perverse omkering van Leonardo’s verlichte ‘Mens van Vitruvius – met een schedel op de plaats van zijn kruis. De Zweedse kunstenaars onderzoeken hoe financiële systemen zich verhouden tot vormen van onzichtbaarheid en spitsen dat onderzoek toe op Headless Ltd, een offshorebedrijf dat zich recent heeft geregistreerd op de Bahama’s, en dat een rist aan esthetisch onvoorspelbare resultaten heeft voortgebracht – waaronder een soort roman, een documentaire, gehaaste presentaties in de financiële wijken van Europese steden, en lezingen op verschillende plaatsen over economische geografie en Batailles esoterische club. Woordvoerders, afgezanten en ghostwriters vervangen bij deze events de kunstenaars, die aan de touwtjes lijken te trekken vanop een niet nader genoemde plek, ter versterking van het spionagehalte van het project. Headless graaft in de ondoorzichtige epistemologie van de offshore-economie als bron voor artistieke inspiratie. De resultaten wekken ontegensprekelijk fascinatie op en konden niet beter getimed zijn met de politieke en economische actualiteit.”

- T.J. Demos, “Openings: Goldin+Senneby”, Art Forum, Maart 2011.

Novel's website

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all