M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Golgotha, 1978

Sculptuur, 200 x 110 x 70 cm.

Cox9 ©image:M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0491_44).

In 1979 reist Jan Cox naar Israël en komt er in contact met de Arabische cultuur. Hij houdt er een dagboek bij waarin hij zijn indrukken en bedenkingen noteert en schrijft er ook enkele brieven naar onder meer Adriaan Raemdonck; “…het is Israël maar een Arabische wereld. De moskeeën domineren de Klaagmuur, […] men voelt zeer goed dat de joodse wereld kunstmatig op de Arabische is  ingeplant. Het land is Arabisch, door de joden forceful gemodelleerd. Het blijft door de joden bezet Arabisch land, 2000 jaar is teveel.”

Jan Cox confronteert er zijn jood-christelijke achtergrond met de Arabische maatschappij en refereert in de sculptuur Golgotha aan de Calvarieberg waar Christus werd gekruisigd. Verder noteert hij: “… het is afscheid nemen van een wereld (de christene) geworden, onvoorzien. Revelatie Arabische wereld. Mijn Golgotha en het fetisjisme, […] met het toeval van bijna niets begonnen en vanzelf het ene symbool (fetisj) na het andere gevonden tot het volledig leek. Maar het moest menselijk geïndividualiseerd worden in Christus.”

Deze reis heeft Jan Cox verlamd met een doorgedreven angst voor een heroplevend fascisme of totalitarisme. Een angst of ‘druk van de realiteit’ waartegen hij niet was opgewassen. In de nacht van 7 op 8 oktober maakte Jan Cox een einde aan zijn leven.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Cox 1962 boston2

> Jan Cox.

Tentoonstellingen & Ensembles

Cox jan oh those voices  boston 1972 photo m hka

> Tentoonstelling: INBOX: Jan Cox – Aflevering 2: Hoe de herinnering van een kunstenaar hedendaags houden? De keuze van Vaast Colson. M HKA, Antwerp, 06 May 2014 - 01 June 2014.

Horsfield

> Ensemble: Aanwinsten 2014 [Acquisitions 2014].