M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Essentieel, 1964

Film, 00:20:00.

Verheyen de vree  filmstill 3 essentiel ©image: M HKA

Aan het begin van de jaren zestig begint de integratiegedachte op diverse fronten de kop op te steken. *Essentieel* kan wellicht gelezen worden als een poging in die richting. Cineast is Jos Pustjes, lid van de Filmgroep 58 met wie De Vree het jaar voordien de kortfilm *Mijn Evanaaste* realiseerde. Componist Jan Bruyndonckx maakt een ‘concrete’ musicale score en Paul De Vree leverde de tekst die door de Vlaamse Schoenaerts in vijf talen ingesproken wordt. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is *Essentieel* geen volledig abstracte film. Hij bestaat uit sequensen van door Verheyen gekozen natuurbeelden waarin de factoren licht en kleur in diverse verschijningsvormen centraal staan. Volledig abstracte, monochrome beeldsequenties in intense kleuren worden afgewisseld met meer anekdotische beelden van landschappen en van industriële staalproductie. Door de radicale, close kadrering blijven deze 'figuratieve' beelden wel een geabstraheerd karakter behouden en dit vervreemdende effect wordt versterkt door de nogal futuristische score van Bruyndonckx. Al bij al roept de film associaties op met de psychedelische multimedia-experimenten die enkele jaren later bon ton zullen worden. In die zin is de film een soort van 'missing link' tussen zero en psychedelica. *Essentieel* kan daarnaast beschouwd worden als een radicaal experiment op het vlak van de 'integratie' van de kunsten: de visie van een schilder resulteerde in een synthese van filmbeelden, muziek en poëzie.

Toevoegen aan je lijst

Media

Verheyen de vree  filmstill 3 essentiel

>still

0000 pauldevree flyer essentiell

>Flyer

Kunstenaars

Pdv foto 1975 icc dt 03

> Paul De Vree.

Jv 04 05 01

> Jef Verheyen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Vree  0087 paul  de  some like it hot

> Tentoonstelling: Paul De Vree: Neonlicht [Paul De Vree: Neon Light]. M HKA, Antwerp, 05 October 2012 - 20 January 2013.

Gerelateerde werken

Geen foto

>Paul De Vree, Kathy Vanhout, Steven Jacobs, Jef Verheyen, Als de zon zonnig alleen zijn, 2021.Text, ink on newspaper.