RE-ENACTMENTS, This Comb Does Not Work at Random (Hommage à Segundo de Chomón) El Hotel Electrico 1908, 2014

Dsc 0469

Quay Brothers

2014

Installatie, 70 x 60 x 30 cm.
Materials: wood, card

Collection: Courtesy Quay Brothers.

De gebroeders Stephen en Timothy Quay (°1947) vervaardigden speciaal voor de tentoonstelling een achthoekige kijkdoos of maquette met spiegeltjes in de vorm van een koffer. Een bijkomende projectie - een bewerking van een fragment uit de geanimeerde kortfilm El Hotel Eléctrico (1908) van de Spaanse regisseur Segundo de Chomón - zorgt voor een intertekstuele verankering met de tentoonstelling. Eén scène, en dan vooral een pluk haar uit de film keert terug in het ontwerp van de maquette. Onze blik wordt aan de hand van spiegeltjes geregisseerd, door de ruimte rondom het object af te bakenen en die dan te reflecteren in een soort echokamer. De toeschouwer wordt dus onderdeel van het optische mechanisme van de setting.

De ‘medeplichtigheid’ van de kijker is de belangrijkste constante van hun artistieke methode. Het oeuvre van deze Amerikaanse tweelingbroers is een combinatie van grafische ontwerpen, stop-motion animatiefilms, décors voor opera en dans, en ruimtelijke installaties in filmische, theatrale en museale ruimtes. Hoewel afkomstig uit buurt van Philadelphia, zijn hun invloeden vooral te situeren in Midden-Europa. Sinds de jaren zeventig bouwen ze verder aan een eigenzinnig, surrealistisch universum, vol referenties en visuele citaten uit de kunstgeschiedenis, het werk van collega-animatiefilmers (met name Jan Švankmajer, Jan Lenica en Walerian Borowczyk), het literaire werk van Franz Kafka, Bruno Schulz en Robert Walser en de wereld van de klassieke en de hedendaagse muziek (Bartok, Pärt, Stockhausen, Lutoslawski).

Het figuratieve werk van de gebroeders Quay is een lust voor het oog, maar het desoriënterede karakter is minstens even belangrijk, een procedé dat ze doortrekken van hun films tot in hun installatiewerken.

Media View all

Events View all

Ensembles View all