M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Couple, 2001

Video, 02:45 min.

Knipsel

Collection: Courtesy Michael Snow.

Couple (2002) is een autonome digitale video-installatie en tegelijk een fragment uit Snows eigen langspeelfilm Corpus Callosum (2002), die nog het beste omschreven kan worden als conceptuele slapstick. Daarbij zijn het niet de acteerprestaties, maar de vele oubollige visuele effecten, de ‘digital trickery’ die een bont spektakel van bizarre collages en visuele gags veroorzaken. De acteurs onderwerpen zich gedwee aan allerlei effecten, die aan de animatiefilm zijn ontleend: ze worden veelvuldig uitgerekt, geplet of compleet vervormd.

Zo toont Couple een schreeuwlelijk gekleed koppeltje dat probeert om simultaan door dezelfde deuropening van een toilet te passeren en daar ook naadloos in slaagt. Door een snelle metamorfose (digitale morphing) smelten de twee lichamen samen in een geometrisch blok dat qua afmetingen perfect past in de deur. Dat proces van samenkomen en transformeren wordt ook benadrukt met de titels: het 'corpus callosum', de hersenbalk, zorgt namelijk voor de verbinding tussen de twee hersenhelften. Een verbondenheid die door het innig versmelten visueel gestalte krijgt.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Michael snow 2001 1

> Michael Snow.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.