M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

A More Precise Distance Between the Reader and the Ultimate Visions, 2013

Boek, 22 x 14.5 cm, 43 p, language : English, publisher : Witte de With, Center for Contemporary Art.

Untitled095 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/996).

**Literaire synopsis** Dit project verbindt de traditionele tekstruimtes van een tentoonstelling (catalogus, gids, labels aan de muur, wandteksten, enzovoort) met de tekstruimte van De verzoeking van de heilige Antonius van Gustave Flaubert uit 1849/1856/1874. Het verweeft regels uit dat boek met die uit Flauberts bronnen voor het verhaal (Athanasius, Hiëronymus, Augustinus, enzovoort); uit het hele corpus van Flauberts oeuvre (zijn romans, novelles, toneelstukken, correspondentie, jeugdwerken, reisverslagen, notitieboekjes enzovoort); uit secundair bronnenmateriaal over De verzoeking (Michel Foucault, Jonathan Culler, Julian Barnes, Maxime du Camp, George Sand); maar ook uit Longs eigen geschriften. De collagetekst recupereert Flauberts verhaal in functie van de tentoonstelling; soms wordt de band met de werken in de tentoonstelling slechts indirect zichtbaar. Zoals het hoofdpersonage in het boek, Hilarion, Antonius doorheen de verschillende verleidingen leidt, dient Longs vertelling als een metaforische gids doorheen de tentoonstelling. In Flauberts versie van het verhaal van de heilige Antonius is het boek (als in ‘hét boek’, de Bijbel) de plek van waar verlangen en verleiding ontspruiten, ook al is dat boek de bron voor Antonius’ geloof. Ook Long richt zich op boeken, en hij opent zijn leesgewoonte om te zien wat voor verschijningen en visioenen daaruit kunnen voortkomen. Voor het ontwerp van de tentoonstellingsgids en de wandteksten werkte Long samen met ontwerper Mike Gallagher van We Have Photoshop; Zach Seely assisteerde bij de research. **Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar** Dit project ligt in lijn met heel wat ander werk over literatuur en lezen dat Gareth Long maakte. Een deel van zijn werken verwijst bovendien naar werk van Gustave Flaubert, zoals de reeks bureau-sculpturen *Bouvard and Pécuchet’s Invented Desk for Copying* en het gerelateerde project *The Illustrated Dictionary of Received Ideas*. De schrijfstijl is collage-achtig; de lezer krijgt het gevoel dat hij effectief over Longs schouder meeleest in Flaubert (die op zijn beurt een aantal oude auteurs leest om *De verzoeking* van de heilige Antonius te kunnen schrijven). Long paste die collage-schrijfstijl eerder toe in *Literary Asses* – een toneelstuk dat hij schreef in de stijl van de antieke komedie (als Aristophanes). Het eerste deel van dat toneelstuk is uitgebracht bij Triple Canopy.

Toevoegen aan je lijst

Media

Untitled095

>

Gareth wdw 01 1

>

Gareth wdw 02 1

>

Gareth wdw 03 1

>

Gareth wdw 04 1

>

Gareth wdw 05 1

>

Kunstenaar

Gareth long

> Gareth Long .

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.