M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Texten, 2003

Boek, 18 cm x 12 cm, 97 p, language: Swedish, publisher : Albert Bonniers Förlag, ISBN 91-0-010004-8.

Untitled104

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/986).

**Literaire synopsis** “Soms weet je dat de volgende ontmoeting belangrijjk zal zijn”, zeggen de kunstenaars Lisa Jonasson en Andjeas Ejiksson over hun eerste ontmoeting. “In een poging om je eenzaamheid van je af te schudden, beslis je dat de volgende persoon het verschil moet maken.” Ze besloten om niet te spreken, maar te schrijven. Ze gingen naast elkaar zitten voor een computer en schoven elkaar het toetsenbord toe. Ze waren niet uit op een rode draad, maar lieten de tekst zichzelf vormen door de beperkingen van zijn ontwikkelende structuur. Naar het einde toe volgden ze niet langer elkaars grillen, maar die van de tekst. Man ontmoet vrouw en beiden worden één: het is een behoorlijk versleten metafoor, maar in dit geval loopt de ontmoeting uit in een tekst. Of hoe een liefdesverhaal een onderzoek wordt – van henzelf en hun identiteiten – maar alles al gauw overschaduwd wordt door de vraag naar de identiteit van de tekst. “Nu noemen we onszelf ik” is hoe het verhaal begint, en het ego is de tekst, die een subject is geworden dat zichzelf vertelt. **Verhouding van de roman tot de kunstenaarspraktijk** *Texten* is het resultaat van een erg nauwe samenwerking – zo intiem dat het auteurschap van het boek niet aan de kunstenaars toekomt, maar aan de tekst zelf. Lisa Jonasson en Andjeas Ejiksson kozen er niet echt voor om een roman te schrijven. Ze probeerden allerlei vormen en formats uit tot tekst het enige begaanbare pad bleek. “We gaven toe; het slokte ons op en liet ons aan de andere kant over aan onszelf. Tijdens het schrijven was dat niet alleen onze bezigheid, maar ons leven.” [Meer](http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Svensk-skonlitteratur/T/Texten/)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaars

Andjeas ejiksson   lisa jonasson

> Andreas Ejiksson.

Andjeas ejiksson   lisa jonasson

> Lisa Jonasson .

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.