M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

A Humument, 1980-2012

Boek, 17.5 x 12.5 cm, 367 p, language: English, publisher: Thames and Hudson, ISBN: 9780500290439.

1 humapp 1152x1536 v.2

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2026/131).

Literaire synopsis

A Humument is reeds sinds 1966 een ‘work in progress’. Tom Phillips had zichzelf de taak opgelegd om een tweedehands boek te vinden voor drie pence, en vervolgens elke pagina te veranderen door te schilderen, collage en kniptechnieken, om zo een volledig nieuwe versie te scheppen. Hij vond zijn roman voor drie penny in een rommelwinkel op Peckham Rye, South London: een oscuur Victoriaans ding uit 1892 met als titel A Human Document, door W.H. Mallock. De kunstenaar schrijft: “Ik plunderde, delfde en ondermijnde de tekst om het de geesten te laten opbrengen van andere mogelijke verhalen, scènes, gedichten, erotische voorvallen en surrealistische rampen die leken schuil te gaan achter die muur van woorden. Ik verving de tekst die ik wegsneed met allerlei soorten beelden. Naast andere herinneringen, dromen en gedachten begon ik het droevige verhaal te vertellen en te verbeelden van Bill Toge, een van de slachtoffers van de liefde. (…) Toges verhaal, tegenwoordig minder mistroostig dan in de eerste editie, is de non-lineaire vertelling van iemand met een hobbelig parcours langs de rotondes van kunst en liefde.”

Verhouding van de roman tot de kunstenaarspraktijk

A Humument is zowel een samenwerking als een botsing: tussen het woord en het beeld, en tussen Mallock en Phillips. Af en toe lijkt A Human Document zich akelig bewust van zijn toekomst in Phillips' handen: ‘een uniek verslag, niet alleen omwille van zijn inhoud, maar omwille van de manier waarop hij leek te zijn gevormd’. Maar het plezierig bij een eerste ontmoeting met A Humument komt vooral voort uit Phillips die ingaat tegen dat statige, Victoriaanse proza van Mallock. ‘Hoi, poëtische mensen’, roept Phillips op bladzijde 136, tegen een achtergrond van fervente bioscoopgangers met 3D-brilletjes.”* - James Kidd, 2012

More

Toevoegen aan je lijst

Media

1 humapp 1152x1536 v.2

>

146 humapp 1152x1536 v.3 small

>

267 humapp 1152x1536 v.4 small

>

App3 small

>

Humument front 2012 small

>

Humument

>

Kunstenaar

Tom phillips

> Tom Phillips.

Tentoonstellingen & Ensembles

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.