étaler l’atelier emboîter

Valérie de Ghellinck

2013

Installatie
Materials:

étaler l’atelier emboîter gaat over het ritme van het verplaatsen van objecten in en uit de ruimte. Het gaat over het wederkerig proces van het in- en uitpakken van kisten die het werk vervoeren, beschermen, omkaderen,... Deze kisten zijn het verzamelpunt van de objecten. Ze worden gezien als rustruimte. Een transit-zone van waaruit opnieuw gedacht en gereflecteerd kan worden. Van waaruit nieuwe projecten groeien en objecten hun eigen pad gaan.

In étaler l’atelier emboîter start de Ghellinck vanuit een ruimtelijke handeling om zo een twee dimensionale tekening te creëren. Zij etaleert haar objecten in een zwart vlak die zich tijdens het opstellen verplaatsen. Bij iedere verschuiving omlijnt zij het bewogen artefact. De contouren vormen aldus een herinneringsveld aan de voorgaande positie van het object.

Dit tasten in de ruimte staat bij deze presentatie in dialoog met de structuur Iconostase en gribouillis van Yona Friedman. De grillige structuur ontstond door het willekeurig plooien van ijzer en werpt een tal van mogelijke interpretaties op. Het is de eenvoudige handeling en de verwijzing van het ruimtelijke naar het twee dimensionale dat de inspiratie vormde voor de gebruikte methode.

'Wat ziet men als hetgeen wat geweest is getoond wordt, en wat nog moet komen al gebeurd is?'

Events View all

Actors View all