M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Malcom X: An Introduction, 2008

Boek, 14 x 19 cm, 112 p, language: English, publisher: Richmond Art Gallery and Galerie Werner Whitman, ISBN: N/A.

Malcolm x an introduction by j.d. salinger

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/871).

Literaire synopsis

Dit kunstboek is een bewerking van Seymour: An Introduction van J.D. Salinger, maar dan met Malcolm X in de plaats van het hoofdpersonage Seymour. De tekst blijft zo dicht mogelijk bij het origineel van Salinger, hoewel de details van het leven van Seymour vervangen zijn door details die verwijzen naar het leven van Malcolm X.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Dit project nam als uitgangspunt het contrast tussen twee historische figuren waar op het eerste zicht geen verband tussen is: J.D. Salinger en Malcolm X. Dan Starling raakte geboeid door hen omdat ze allebei monddood werden op hetzelfde historische moment in het begin van 1965: Salinger stopte met publiceren en koos voor een kluizenaarsleven en Malcolm X werd vermoord. Omdat ze voor de rest weinig gemeenschappelijk hadden, vond Starling dat hij ze dichter bij elkaar kon brengen door een stijl te kiezen die hen letterlijk op elkaar doet “gelijken”. Hij maakte een reeks folkloristische houtsneden, foto’s, een video en een kunstboek. Starling is geïnteresseerd in het moment waarin deze twee individuen leefden, omdat het staat voor een transitie van een gesegregeerde samenleving, verdeeld volgens huidskleur, naar een postmoderne multiculturele samenleving.

Authorship: Appropriation/Collage.

Creative Strategy: Rewriting Existing Novel.

Genre: Plain Fiction.

Publishing: Art Gallery.

Theme: American Culture.

Toevoegen aan je lijst

Media

Malcolm x an introduction by j.d. salinger

>

Malcolm xj.d. salinger folk art

>

Malcolm xj.d. salinger folk art 02

>

Malcolm xj.d. salinger folk art 03

>

Malcolm xj.d. salinger folk art 04

>

Kunstenaars

Jd salinger

> J.D. Salinger.

03ds2013revoltingrhyme

> Dan Starling.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.