Red (If They Come in the Morning)

Kerry james marshall  s afraid of red  black and green series   2012  foto wolfgang thaler courtesy rennie   collection  3

Kerry James Marshall

2011

Schilderij, 244 x 544 cm.
Materials: acrylic, canvas

Collection: Courtesy Rennie Collection, Vancouver.

Qua vorm, inhoud en betekenis verwijst Marshalls Who 's Afraid of Red , Black en Green serie naar Barnett Newmans (1905-1970) Who 's Afraid of Red , Yellow and Blue (1966 /67). Marshall ruilt de drie primaire kleuren in voor de politieke driekleuren rood, zwart en groen - de kleuren van de Pan-Afrikaanse vlag. Deze driekleur, nog steeds gebruikt als een embleem van “Black Power”, werd ontworpen in 1920 door Marcus Garvey's Universal Negro Improvement Association. In de tentoonstelling hangen de drie monumentale schilderijen Red, Black and Green naast elkaar, naar het ontwerp van de vlag.

Marshall verwijst in deze reeks naar de esthetische kenmerken van de Color Field schilderkunst, zoals vlakheid , genuanceerde vlakken van kleur en de directheid van het ervaren van grote formaten. Hij heeft vragen bij het absolute en het oneindige van deze stroming en het oneindige en laat dit contrasteren met verschillende vormen van representatie en figuratie. Aan de ene kant verkent hij de materialiteit van verf in al zijn subtiliteit, terwijl anderzijds de kleuren, zowel in concrete als symbolische termen, verwijzen naar politieke en culturele ervaringen van het zwart zijn.

Een ander voorbeeld van de manier waarop Marshall speelt met botsende niveaus van betekenis zien we in Red (If They Come in the Morning). De directe ervaring van de rode kleur wordt gekenmerkt door de geleidelijke verschijning van de opvallende woorden 'If They come in the Morning'. Ze zijn afkomstig uit een open brief van de schrijver en burgerrechten activist James Baldwin (1924-1987) waarin hij ijvert voor de burgerrechten van activiste Angela Davis. In de jaren 1960 was Davis een vooraanstaand lid van de Communistische Partij. In 1970 werd ze beschuldigd van moord en was alleen in staat om haar onschuld te bewijzen na een verblijf van 16 maanden gevangenis . “For, if they take you in the morning, they will be coming for us that night," was de slotzin van Baldwins brief.

Door sterke ideeën en opvattingen uit verschillende bronnen samen te brengen, verandert Marshall de kracht van kleur in een kracht van maatschappelijke betekenis.

Events View all

Actors View all

Linked Items View all