Garden of Delights

Dsc 7757

Kerry James Marshall

2013

Installatie, variable dimensions.
Materials: 20 plexi flowers

Collection: Courtesy of the artist, Jack Shainman Gallery, NY, and Koplin Del Rio, CA.

Marhsalls Garden of Delights (2013) kan op verschillende manieren opgesteld worden. Origineel bestaat de installatie uit een loopbrug die leidt naar een grote, theatrale tuin omringt door bloemen en gras, allemaal in kunststof. Plastic zonnebloemen, vastgebonden met metalen draadjes aan plastic hekjes en stukjes plastic gras bloeien op de muur. In het midden van de plastic bloemen zit een oude familiefoto.

Glanzende rode, groene, bruine en zwarte plastic "tegels" - de kleuren van de pan-Afrikaanse vlag - leiden naar het centrum van deze tuin, waar een foto van een huis met erf is ingelijst. De foto wordt opgevoerd als een belangrijke gebeurtenis waarrond alle bloemen groeien. De “tuin der lusten” (een titel die verwijst naar Hieronymus Bosh) lijkt op het eerste zicht idyllisch, maar donkere humor sluipt het werk binnen: naast het tuinpad liggen verfrommelde zakjes van Flamin 'Hot Cheetos, terwijl een ingelijste foto van het Chicago Malcom X College de titel krijgt Welcome to the Jungle. Het werk refereert naar Marshalls vroegere reeks The Garden Projects, waarin hij stedelijke openbare woonprojecten portretteert met de eufemistische term “tuin” in hun titel.

In deze tentoonstelling is gekozen voor een nieuwe opstelling, de bloemen met foto’s hangen aan de reling van de eerste mezzanine. Marshall geeft hier kritiek op het artificiële van representatie. Foto's representeren mensen en plastic vervangt de natuur.

Media View all

Events View all

Actors View all