Pastille Motor n°5

Panamarenko  pastille motor  1994 photo syb'l. s. pictures

Panamarenko

1987

Object, 137 x 40 x 40 cm, 200 x 200 x 300 cm.
Materials: aluminium, metal, plastic, bakelite

Collection: Collection Galerie Ronny Van De Velde, Antwerp.

Aluminium motor met elektrische ontsteking en een vliegwiel van bakeliet, gemonteerd op een werktafel, gepresenteerd in een ijzeren kooi met gereedschapskisten benzinetank.

De pastillemotor is het aandrijfmechanisme van een aantal ‘rugzakvliegtuigen’ die Panamarenko vanaf het einde van de jaren 1980 op de Furkapas ontwikkelt. Om het geluid van de motoren te dempen, monteert Panamarenko ze in een rugzak, of maakt hij er een behuizing voor die op de rug gedragen kan worden. Kenmerkend voor de rugzakken met een pastillemotor is dat ze geen schroefbladen hebben zoals de rugzakhelikopters, maar dat ze aangedreven worden door een platte, brede fan met vlottende schotten die voor de stuwkracht zorgen. De naam Pastille Motor vindt
zijn oorsprong in de ronde afgeplatte vorm van het aandrijfmechanisme, dat doet denken aan een grote aspirine. De motor mag niet meer dan twaalf kilogram wegen, en vijf kilogram brandstof moet volstaan om twintig minuten te kunnen vliegen. Het aandrijfmechanisme van de rugzakken is in de loop van de jaren blijven evolueren.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all