M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Umbilly I, 1976

Object, 238 x 440 x 222 cm .

Umbillyi ©image: Panamarenko Archive

Collection: Collection Technische Universiteit, Eindhoven (Inv. no. WV64).

" Het zotte van die vleugels is dat je bij die eerste slag geen rendement haalt, dat is verloren lucht, maar de tweede slag is al veel efficiënter, omdat de aankomende luchtvan die eerste slag ineens wordt weggeflapt, en dan, ja, dan zijt ge vertrokken,hé!"  - Panamarenko

Deze sculptuur is een verbeterde versie van de Meganeudons en Chisto's die Panamarenko in het begin van de jaren zeventig ontwikkelt. Met de Umbilly tracht Panamarenko het trilmechanisme van de insectenvleugels nog te perfectioneren. De vaste vleugels van de Meganeudons worden vervangen door bewegende vleugels, en net als de Chisto wordt ook de Umbilly uitgerust met een verend element dat bevestigd is op een frame van makrolon. Ondanks de aanpassingen, blijft het basisprincipe hetzelfde.

"De Umbilly I is eigenlijk een gewone Meganeudon die ik toevallig de naam Umbilly heb gegeven. Maar wat het principe betreft is dat gewoon een insect met trillende vleugels, alleen wat gesofisticeerder. Als energie voor de aandrijving van de vleugels kiest Panamarenko voor mensenkracht. Als ge een zware Volkswagenmotor zou gebruiken, wordt het hele spul infrut uiteen getrokken. Maar als ge zoiets zelf in gang moet trap pen, dan begrijpt ge veel beter wat er allemaal gebeurt of zou moeten gebeuren. Met een motor hebt ge daar geen zicht op, want die blijft gewoon doordraaien ... " - Panamarenko

(bron: Hans Willemse en Paul Morrens, in: 'Copyright Panamarenko', 2005)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Img 3160

> Panamarenko.

Tentoonstellingen & Ensembles

Panamarenko bing of the ferro lusto   model

> Tentoonstelling: Panamarenko Universum. M HKA, Antwerpen, 03 October 2014 - 29 March 2015.

064

> Tentoonstelling: Panamarenko – An overview 1965-1985. MuHKA, Antwerpen, 17 June 1989 - 23 July 1989.

Pan am foto 1360

> Ensemble: Fixed - Wings & Zeppelins.

Gerelateerde werken

Untitled146

> Panamarenko, Zonder Titel 008 (Untitled 008).Sketch, ink, paper, 30 x 23 cm.

Untitled017

> Panamarenko, Zonder Titel 088 [Untitled 088].Sketch, paper, ink, 30 x 23 cm.

Umbilly detail

> Panamarenko, Umbilly (Detail), 1976.Object, steel, wire, nylon, glass fibre, epoxy, 43 x 268 x 82 cm .

Untitled063

> Panamarenko, Zonder Titel 067 [Untitled 067].Sketch, paper, pencil, ink, 30 x 23 cm.